Pasak antradienį VLK išplatinto pranešimo spaudai, šių metų gegužę kompensuojamų vaistų ir medicininės pagalbos priemonių išduota už 26,9 mln. litų ir tai yra mažiau nei VLK gali išleisti toms reikmėms iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto per mėnesį.

Pranešime teigiama, kad pagal patvirtintą 2002 metų PSDF biudžetą per mėnesį kompensuojamiems vaistams bei medicinos pagalbos priemonėms galima išleisti po 27,2 mln. litų.

"Valstybinė ligonių kasa gegužės mėnesį ne tik neviršijo numatyto mėnesiui biudžeto, bet ir sumažino kreditorinį įsiskolinimą vaistinėms 423 tūkstančiais litų", - rašoma VLK pranešime.

Kaip antradienį BNS sakė VLK direktorius Saulius Janonis, šiuo metu kreditorinis įsiskolinimas vaistinėms siekia 120 mln. litų. Pasak jo, kovą kreditorinis įsiskolinimas vaistinėms siekė apie 200 mln. litų, tačiau jį pavyko sumažinti iki 120 mln. litų, kovą paėmus 72 mln. litų paskolą skolų už vaistus grąžinimui.

S.Janonis prognozavo, kad "jei šiuo metu nebūtų sustabdytas skolų augimas už kompensuojamus vaistus, tai jos rugsėjį vėl būtų pasiekusios 200 mln. litų įsiskolinimo lygį".

Pasak VLK, "šį rezultatą pavyko pasiekti nuosekliai įgyvendinant Vyriausybės patvirtintą priemonių planą, leidžiantį subalansuoti išlaidas kompensuojamiems vaistams".