"Nuo atsakomybės mūsų neatbaido ir neatbaidys jokios pastangos mus gąsdinti ar šmeižti. Tokios pastangos tik rodo, kad kažkas yra rimtai išsigandęs mūsų laikysenos", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė A.Kubilius.

Tėvynės sąjungos lyderio teigimu, "koordinuoti bandymai tiek žiniasklaidoje, tiek Seime konservatorius pavaizduoti kaip teroristus ar teroristų globėjus" gali būti siejami su griežta konservatorių pozicija VSD vadovybės atžvilgiu.

Generalinei prokuratūrai paskelbus, jog nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl J.Abromavičiaus žūties, žiniasklaidoje pasirodė versijų, esą pareigūno žūties kaltininkai - radikalai patriotai, tarp kurių minimas ir buvęs parlamentaras Algirdas Petrusevičius, į Seimą patekęs pagal konservatorių sąrašą.

"A.Petrusevičius viešojoje opinijoje ir spaudoje, cituojančioje tariamus VSD failus, jau yra nuteistas už tariamą dalyvavimą nužudant J.Abromavičių, nors prokurorai ir sako, kad įtarimų jam šioje byloje pareikšti negali, nes neturi jokių įrodymų, pagrindžiančių jam viešai metamus įtarimus. A.Petrusevčius mūsų oponentų yra kaltinamas tik todėl, kad būtų galima kaltinti konservatorius ir čia su jokiu sąžiningumu ir padorumu jau nebesiskaitoma", - sakė A.Kubilius.

TS lyderis taipogi sakė, jog nereikėtų mistifikuoti A.Petrusevičiaus atsiradimo konservatorių rinkimų sąraše.

Pasak praėjusią savaitę konservatorių priimto memorandumo, į 1996 metų TS Seimo rinkimų sąrašą 48-uoju numeriu A.Petrusevičius įrašytas jį rekomendavus Lietuvos kariuomenės kūrėjų-savanorių sąjungai, kurios vadovas jis tuo metu buvo.

"Sudarant rinkimų sąrašą buvo laikomasi nuostatos, kad į Seimą kandidatuoti turėtų būti sudarytos galimybės įvairių laisvės kovotojų organizacijų atstovams. A.Petrusevičiaus kandidatūra, atsižvelgiant į jo nuopelnus kovoje prieš sovietų okupaciją, nebuvo jokia išimtis", - rašoma memorandume.

VSD pareigūnas ir krašto apsaugos savanoris J.Abromavičius žuvo 1997 metų sausio 31-ąją Kaune, sprogus jo automobiliui. Nusikaltėliai po automobiliu "Volkswagen Passat" buvo pritvirtinę maždaug 500 gramų sprogstamosios medžiagos heksogeno, dar vadinamo jūros mišiniu.

Generalinė prokuratūra ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad sprogstamąjį įtaisą pagamino ir po J.Abromavičiaus automobiliu pritvirtino asmuo, kuris vėliau atsitiktinai pats susisprogdino.

Generalinei prokuratūrai nutraukus ikiteisminį tyrimą, Seime kilo iniciatyvos atnaujinti parlamentinį - po pateikimo pritarta siūlymui sudaryti J.Abromavičiaus žūties aplinkybes tirsiančią komisiją.

Seime kartą jau buvo sudaryta laikinoji komisija, tyrusi saugumo pareigūno žūtį - komisija dirbo 1997 metais, jai tuo metu vadovavo konservatorius Sigitas Kaktys.