Buvo pakeistas ne tik pasas, bet ir gimimo liudijimas. Tai padaryta be teisinio pagrindo. Mat tuo metu nebuvo nei teisės aktų, numatančių lyties keitimo galimybes, nei to, kad pasikeitus lytį būtų keičiami dokumentai.

Rado teisinę spragą

Klaipėdoje gimusiai 28 metų L. tuometėje Vilniaus Raudonojo Kryžiaus ligoninėje dalinė lyties keitimo operacija atlikta 2000-ųjų gegužės 3–9 dieno-mis. Moteriai buvo pašalintos krūtys.

Bet prieš tai L. vardą į kitą vardą ir pavardę – jos senelių nelietuvišką vardą ir pavardę – leista pasikeisti 1999 metų gruodžio 6-ąją.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas, Teisingumo ministerijos paklausda¬mas, kokiu pagrindu buvo pakeistas L. gimimo liudijimas ir pasas, sulaukė tokio ministro Petro Baguškos atsakymo: „Teisingumo ministerija ne¬galėjo nepatvirtinti Klai¬pėdos miesto civilinės metrikacijos skyriaus išvados, kuria buvo siūloma pakeisti pareiškėjos vardą ir pavardę, kadangi tuo metu nebuvo teisės akto, reguliuojančio merginų ir moterų pavardžių darymo tvarką. Pilietės L. lytis nebuvo pakeista“.

Tad ministras nurodė teisinę spragą. Iš tiesų pase L. asmens kodas nebuvo pakeistas. Jis iki šiol liudija, kad L. – moteris, nors dokumente įrašytas vyriškas vardas ir pavardė.

Dar anksčiau, 1998-ųjų sausio 23-iąją, Raudonojo Kryžiaus ligoninėje buvo pradėta L. ligos istorija, kurioje pacientė registruota vyrišku vardu, įrašuose nurodant lytį „vyras“.

Tų metų sausio 28-ąją L. pradėta vyriškų hormonų terapija. Mat buvo tikimasi, kad lyties keitimo operaciją pavyks atlikti. Tačiau neįvardyta gydytoja nutarė hormonų terapiją nutraukti, motyvuodama, kad trūksta teisinio pagrindo. Vis dėlto L. gydymas buvo tęsiamas neoficialiai.

Žadėjo bylinėtis

Kas tie geradariai Seimo nariai, padėję po operacijos L. pasikeisti dokumentus? Apie tai L.T. pasiteiravo parlamentaro Antano Matulo, kuris tuo metu vadovavo Sveikatos reikalų komitetui. „Tai tikrai ne aš. Tiksliai pasakyti negaliu. Kelios pavardės sklando“, - teigė parlamentaras.

Ten Juozo Oleko pavardė yra minima?

Taip. Bet nenoriu įvardyti kitų pavardžių. Visos jos yra iš socdemų.

Ar tie Seimo nariai susiję su sveikatos apsauga?

Ne visi. Kalbama, kad dabartinis krašto apsaugos ministras, anksčiau du kartus buvęs sveikatos apsaugos ministru, J.Olekas rūpinosi L., kai šis asmuo po oper-acijos buvo gydomas Santariškių ligoninėje.

Tačiau tuomečio Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys socialdemokratas J.Olekas L.T. viską paneigė, teigdamas, kad nieko panašaus nebuvo: „Nežinau, iš kur čia išlaužėte. Tik nesąžiningi ir blogo linkintys žmonės taip kalba“.

Bet apie tai jau atvirai šnekama...

Nesu girdėjęs. Jūs pirmas, kuris man tai pasakėte. Tai galiu tamstą paduoti į teismą.

Vadinasi, jūs neigiate, kad rūpinotės L. Santariškėse ir dalyvavote keičiant šio asmens dokumentus?

Taip.

Gyvena pogrindyje

Dėl to, kad L. dokumentuose nurodomas vyriškas vardas ir pavardė, bet asmens kodas moteriškas, transseksualas patiria daug nepatogumų. Anot L. Strasbūro teisme atstovavusio Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktoriaus Henriko Mickevičiaus, L. gyvena pogrindyje. Šis asmuo negali niekur įsidarbinti, net nueiti užsiregistruoti į polikliniką. Ir išvykti į užsienį L. negali, nes pasieniečiai pastebėtų dokumentuose neatitikimą. Net filmo išsinuomoti L. negali, nes ir ten reikia asmens kodo.

Kaip vyras atrodantis, vyrišką gyvenimą gyvenantis transseksualas L. su H.Mickevičiumi po bylos nagrinėjimo Strasbūre šią savaitę nebuvo susitikęs.

Paklaustas, kas L. padėjo pakeisti dokumentus, H.Mickevičius aiškino: „Buvo vienas kitas jautrus žmogus, kuris neatsisakė padėti. Bet šiuo atveju neteisėti Seimo pirmininko veiksmai. Juk iki 2003-iųjų liepos 1 dienos turėjo būti priimtas Lyties keitimo įstatymas”. Anot H.Mickevičiaus, Lie¬tuvoje nėra teisės aktų, draudžiančių lyties keitimo operacijas. Tad L. atlikus dalinę lyties keitimo operaciją nieko neteisėto nebuvo padaryta.