Mero rinkimuose nedalyvavo ankstesnės politinės koalicijos partneriai socialliberalai ir Laisvės sąjungos atstovai.

Pirmadienio pavakare Kauno rotušėje naujasis meras buvo iškilmingai inauguruotas. Kauno miesto savivaldybės ceremonimeistras Kęstutis Ignatavičius G.Ašmiui įteikė mero regalijas - grandinę ir sidabrinį miesto raktą.

Kauno savivaldybės taryba išrinkusi naują merą, pareiškė nepasitikėjimą savivaldybės valdybos nariais ir išrinko naują valdybą.

Valdyboje Vytauto Šustausko Lietuvos laisvės sąjunga (LLS) ir Naujoji sąjunga (socialliberalai) turėjo po tris vietas, dvi vietas turėjo Nepriklausoma frakcija ir vieną socialdemokratai.

LLS ir socialliberalams valdyboje palikta po vieną vietą, tačiau V. Šustauskas BNS sakė, kad jo frakcijos nariai visiškai pasitrauks iš miesto valdymo ir pereis į opoziciją.

Dabar miesto valdyboje po vieną vietą turi LLS ir socialliberalai, po dvi Konservatorių, Centristų, Liberalų, Nepriklausomos ir Socialdemokratų frakcijų nariai.

Pirmadienį išrinktas naujasis meras G.Ašmys BNS teigė, kad senosios valdybos darbas buvo "paralyžiuotas" dėl nuolatinio socialliberalų sąjungos narių nedalyvavimo posėdžiuose ir tikino, kad naujoji valdyba dirbs konstruktyviau.

Prieš mero rinkimus Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Rasa Maslauskienė įspėjo tarybos narius, kad rinkdami naują miesto vadovą jie nusižengia įstatymams, nes gegužės 30 d. nušalintas nuo mero pareigų Erikas Tamašauskas yra kreipęsis į teismą dėl jo nušalinimo neteisėtumo.

Praėjusią savaitę Kauno apygardos teismas atsiuntė nutartį, kuria sustabdomas miesto tarybos sprendimas nušalinti E. Tamašauską nuo miesto vadovo pareigų, kol nebus pateikto teismo išvados.

Tačiau deputatai ignoravo teismo nutartį ir įtraukė į tarybos posėdžio darbotvarkę naujo mero rinkimus.

R. Maslauskienė BNS sakė, kad dar galvos ir tarsis su teisininkais, kaip reaguoti į šią situaciją. Pasak jos, jei E. Tamašauskas kreipsis į teismą dėl teismo nutarties ignoravimo, teismas gali pareikalauti antstolių kontoros išieškoti iš Tarybos iki 1000 litų baudą. Tačiau Tarybos nariai pirmadienį nusprendė apskųsti Kauno apygardos teismo nutartį aukščiausiajam teismui.

Naujasis meras G. Ašmys mano, kad deputatai nenusižengė savivaldos įstatymui ir parodė savo politinę valią. "Tai nėra spjūvis į teismo veidą, bet gelbėjimasis iš tos destrukcijos, į kurią mus nori įvelti, nes teismai ilgai trunka, o miestui reikia normalaus valdymo", - teigė G. Ašmys.

BNS naujasis Kauno vadovas tvirtino, kad jo išrinkimas meru nepablogins socialliberalų ir socialdemokratų koalicijos santykių Seime.

"To klausimo praėjusį šeštadienį bendra koalicijos komisija nenagrinėjo, bet mūsų partijos vadovybėje nėra susiformavusios vieningos nuomonės, kad kažką padarėme blogai. Dabar mano užduotis artimiausiu metu informuoti partijos vadovybę apie padėtį", - kalbėjo G. Ašmys.

Pasak jo, Kaunui bus naudinga tai, kad Vyriausybės vadovas A. Brazauskas yra socialdemokratas. G. Ašmys yra jau ketvirtas Kauno meras per šią trejų metų savivaldybės tarybos kadenciją.

Tuo tarpu Seimo Pirmininko Artūro Paulausko nuomone, socialdemokrato G.Ašmio išrinkimas naujuoju Kauno miesto meru nesiderina su teisinės valstybės normomis, nes buvo ignoruotas teismo sprendimas.

Seimo vadovas Eltai sakė, kad skubotas naujojo mero išrinkimas rodo kažkokius galingus interesus. "Tai, kad nebuvo galima palaukti ir įvykdyti teismo reikalavimo, rodo, kad paminamos teisės normos ir viršų ima tam tikri interesai", - sakė A.Paulauskas.

Naujosios sąjungos lyderis pažymėjo, kad dabar būtų sudėtinga kalbėti apie kompromisus su įvykius Kaune inicijavusiais socialdemokratais.

Kauno miesto taryba nušalino socialliberalą E.Tamašauską nuo mero pareigų gegužės pabaigoje, apkaltinus jį nesugebėjimu tinkamai organizuoti savivaldybės darbą.

E.Tamašauskas tuo metu gydėsi širdį ligoninėje ir tarybos posėdyje negalėjo dalyvauti.