Priėmime dalyvavo apie 80 Lietuvos elito atstovų

Vakarienės pradžioje prezidentas Valdas Adamkus pasakė tostą, po kurio karalienės garbei buvo grojamas jos šalies himnas. Tuomet tostą už Lietuvą pakelė karalienė. Po karalienės ištartų žodžių Baltojoje salėje nuskambėjo Lietuvos nacionalinis himnas. Prieš vakarienę svečiai buvo pristatyti karališkajai porai.

Kartu su karaliene vakariene mėgavosi prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, premjeras Gediminas Kirkilas su žmona Liudmila, buvęs ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis su žmona Gražina, Lietuvos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Vygaudas Ušackas su žmona Loreta, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas su žmona Aurelija.

Iškilmingoje vakarienėje taip pat dalyvavo Seimo narė Birutė Vėsaitė, kultūros ministras Jonas Jučas su žmona Audra, Naujosios sąjungos vadovas Artūras Paulauskas su žmona Jolanta, Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius su žmona Rasa, švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė su vyru Viktoru, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas Gintautas Kėvišas su žmona Rūta, Didžiosios Britanijos ambasadorius Colinas Robertsas.

Vakarienėje taip pat dalyvavo Konstitucinio teismo pirmininkas Egidijus Kūris su žmona Audra, kardinolas Audrys Juozas Bačkis, LRT generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis, istorikas Alfredas Bumblauskas, garsus krepšininkas Šarūnas Marčiulionis, verslininkas Tomas Kučinskas su žmona Lina, „Lietuvos ryto“ vyriausiasis redaktorius Gedvydas Vainauskas su žmona Brone.

Kartu su karaliene vakarieniavo ir verslininkai Dalia ir Raimundas Mieželiai, Aleksandra ir Juozas Kazickai, Vilniaus universiteto rektorius Benediktas Juodka, žurnalistas Audrius Siaurusevičius, prezidento gydytojas Remigijus Nargėla, Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas, filosofas Leonidas Donskis, režisierė Dalia Ibelhauptaitė.

Į priėmimą buvo pakviestas ir Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, disko metikas Virgilijus Alekna, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkas Gabrielis Žemkalnis, filosofas Kęstutis Nastopka, poetas Kornelijus Platelis ir dar daug kitų politikos ir visuomenės veikėjų.

Pasak prezidento konsultanto Juozo Ruzgio, tokio lygio priėmimuose dalyvauja tie, kuriems pagal protokolą privalu jų nepraleisti. Kiti svečiai atrenkami pagal jų nuopelnus ir sąsajas su konkrečia šalimi (šiuo atveju – Didžiąja Britanija – DELFI). Pagal protokolą priėmime neprivalo dalyvauti visi ministrai, todėl į iškilmingą vakarienę buvo pakviesti tik su vizito metu vykusiais renginiais susiję Krašto apsaugos, Švietimo ir mokslo, Kultūros ir Užsienio reikalų ministerijų vadovai.

Prezidento patarėjai prieš kiekvieną svarbią vakarienę pateikia pavardes, iš kurių būna atrinkti vakaro svečiai, stengiamasi, kad nesikartotų tos pačios pavardės.

Kas ir kaip aprengė ponias prabangiai vakarienei

Briliantais puošta karūna pasidabinusi karalienė Elžbieta II vilkėjo šampano spalvos prabanga žvilgančia suknele ir avėjo aukso spalvos bateliais. Jos Didenybė, kaip ir prezidentas Valdas Adamkus, vakarienės metu segėjo antradienio ryte apsikeistais apdovanojimais.

Pirmoji šalies ponia Alma Adamkienė buvo pasipuošusi raudono vyno spalvos šifonine suknele, kurią puošė tokios pat spalvos drapiruota šifoninė juosta. Pasak suknelę sukūrusios dizainerės Julijos Žilėnienės, būtent toks audinys ir modelis buvo pasirinktas pačios A. Adamkienės iš dviejų jai pasiūlytų variantų.

Prie A. Adamkienės suknelės buvo priderinti ypač šį sezoną madingos aukso spalvos bateliai. Taip pat prie ryškiaspalvės aprangos puikiai derėjo auksiniai, rusvų deimantų ir perlų papuošalai.

Prezidento žmona oficialiems priėmimams dažniausiai renkasi blankesnių, rusvų atspalvių audinius, tačiau šį kartą buvo pasirinkta šiek tiek intensyvesnė spalva, suteikianti gaivumo įspūdį ir paryškinanti A. Adamkienės plaukų spalvą.

Klasikinių baltos ir juodos spalvų organzos suknele ir šilkiniu aksomo švarkeliu vilkėjo Didžiosios Britanijos ambasadoriaus žmona, kurios garderobu taip pat rūpinosi dizainerė J. Žilėnienė.

Premjero žmona Liudmila Kirkilienė pasipuošė šilkine šokolado spalvos dizainerės Ramunės Piekautaitės kurta suknele. Premjero žmonos aprangos akcentu tapo sidabro, krištolo ir perlų papuošalai.

„Šiuo metu mes esame labai užsiėmę su „Bohema“ (Juozas Statkevičius spalio pabaigoje įvyksiančiai operos „Bohema“ premjerai sukūrė daugiau kaip 100 kostiumų – DELFI), tad ponios buvo supratingos ir mūsų netrukdė“, - apie tai, kodėl tarp svarbiausioms šalies ponioms karalienės priėmimui drabužius kūrusių dizainerių nefigūruoja dizainerio Juozo Statkevičiaus pavardė, komentavo jo asistentas Egidijus Sidaras.

Vėliau J. Statkevičiaus asistentas užsiminė, kad kelias ponias, vykstančias į priėmimą, vis dėlto konsultavo.

Svečiai vaišinosi gurmaniškais patiekalais

Restoranas „Ida Basar“ svečiams pateikė anties kepenėlių putėsius su antienos gabaliukais ir trumais daržovių krepšelyje, stirnienos kepsnį su „Pinot Noir“ padažu ir brokolių pyragą su vytintomis vyšniomis. Desertui buvo pasiūlytas vyšniomis įdarytas šokoladinis kremas su baltojo šokolado padažu ir šviežiomis uogomis.

Svečiai gurkšnojo Naujosios Zelandijos baltąjį ir raudonąjį vynus, prie kavos ir arbatos buvo pasiūlytas brendis ir konjakas.

Priėmimui buvo ruošiamasi griežtai pagal protokolą. Vakaro svečiai buvo susodinti prie atskirų protokolinių staliukų, kuriuos „Ida Basar“ įsigijo specialiai tokio lygio priėmimas. Stalai buvo užtiesti naujutėlėmis sniego baltumo staltiesėmis ir dekoruoti pastelinių spalvų gėlėmis, tarp kurių šviesą ir šilumą skleidė sustatytos baltos žvakės.