"Skautybė kilo Anglijoje, todėl spėliojome - gal ir karališkoji šeima turėjo ką nors bendra su skautais", - sakė Lietuvos skautų sąjungos tarybos narė vilnietė vokiečių kalbos vertėja Dalia Tarailienė.

Ši vilnietė surado įdomų monarchės gyvenimo faktą - Australijos skautės britų princesės Elizabeth vestuvėms 1947 metais padovanojo maisto produktų vestuviniam tortui. Todėl lietuvės skautės tęsdamos tradiciją nutarė iškepti pyragą karalienei.

D.Tarailienė su trimis pagalbininkėmis - Vilniaus pilies tunto skautėmis moksleivėmis Dorotėja Būdaite, Dalia Rukšėnaite ir studente Girmante Vaitkute - karališkąjį pyragą kepė namuose.

Kepėjos atskleidė, kad pyragui iškepti reikia: dviejų stiklinių cukraus, keturių kiaušinių ir tiek pat obuolių, 450 gramų grietinės, dviejų šaukštų cinamono, pustrečios stiklinės miltų, pakelio kepimo miltelių, poros arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus.

Kepinys papuoštas skautų simboliu lelija - ji sukurta iš cukraus pudros.

Tuo tarpu Ukmergėje gyvenanti menininkė 38 metų Vilija Šabunkaitė-Poškienė pirmadienį Prezidentūros kanceliarijos skyriuje paliko savo sukurtą segę. Ji irgi skirta Elizabeth II.

Moteris buvo patikinta, kad jos pagamintas papuošalas, kaip ir kitos dovanos karalienei, bus nugabentos į Didžiosios Britanijos ambasadą Vilniuje.

Dovanas apžiūrėjęs Elizabeth II patikėtinis nuspręs, kurios jų bus parodytos karalienei.

V.Šabunkaitė-Poškienė karalienę norėtų nudžiuginti tekstilės kūriniu: ąžuolo lapo formos ir dydžio sege, papuošta "Swarovski" kristalais, gintarais, stiklo karoliukais, siuvinėtą liurekso siūlais ir dekoratyvinėmis juostelėmis.

Praėjusią savaitę dovaną karalienei parengė ir "Anykščių vyno" vadovas Marius Gudauskas. Į Vilnių jis atgabeno šešis butelius natūralaus juodųjų serbentų vyno.