M.Laurinkus tokią poziciją išdėstė penktadienį dienraštyje "Lietuvos rytas" paskelbtame atvirame laiške Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkui arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui, reaguodamas į vyskupų susirūpinimą dėl neseniai priimto naujos redakcijos Operatyvinės veiklos įstatymo.

Pasak M.Laurinkaus, Lietuvos piliečiai, taip pat ir kunigai, patys apsisprendžia dėl lojalumo Lietuvos valstybei, tuo tarpu operatyvinės tarnybos negauna užduočių ką nors versti bendradarbiauti ar "būti kolaborantais".

"Operatyvinių tarnybų paskirtis nėra persekioti kitaip manančių, bet kovoti prieš valstybinius, kriminalinius, ūkinius ir administracinius nusikaltimus", - rašoma laiške.

VSD vadovo teigimu, Operatyvinės veiklos įstatymo naujos redakcijos rengėjai stengėsi išvengti ideologinio ir politinio pobūdžio nuostatų.

Operatyvinių tarnybų santykius su dvasininkija M.Laurinkus siūlo apibrėžti vidiniuose operatyvinių tarnybų veiklos dokumentuose.

Gegužės 31 dieną išplatintame vyskupų konferencijos pranešime teigiama, kad įstatyme įteisintas leidimas slaptosioms tarnyboms verbuoti dvasininkus yra bandymas pakirsti pasitikėjimą katalikų kunigais.

Operatyvinės veiklos įstatymą, kuriame slaptosioms tarnyboms taip pat leista verbuoti aukščiausius valstybės pareigūnus, advokatus, žurnalistus, Seimas priėmė gegužės 30 dieną.

Savaitės pradžioje prezidentas Valdas Adamkus gavo 72 parlamentarų pasirašytą prašymą įstatymą vetuoti. Šioje Seimo narių grupėje yra nemažai tokių, kurie patys parlamento posėdyje balsavo už šį dokumentą.

"Bažnyčios persekiojimo laikais sovietinis saugumas verbavo kunigus būti kolaborantais, tačiau netoleruotina, kad tai būtų daroma laisvoje Lietuvoje. Kunigai, klausydami išpažinčių, privalo griežtai išlaikyti išpažinties paslaptį, todėl šios nuostatos nebuvimas įstatyme - tai bandymas pakirsti pasitikėjimą katalikų kunigais", - teigiama kreipimesi, kurį pasirašė įvairioms frakcijoms priklausantys Seimo nariai.

Iš Seimo interneto svetainėje pateiktų balsavimo rezultatų matyti, kad 24 parlamentarai, prašę prezidento vetuoti įstatymą, Seimo posėdyje balsavo už jį.

Tarp tokių Seimo narių yra krikščionis demokratas Kazys Bobelis, modernusis krikdemas Artūras Vazbys, liberalas Gintaras Steponavičius, liberaldemokratai Jonas Lionginas, Eugenijus Maldeikis, Henrikas Žukauskas, socialdemokratai Aloyzas Sakalas, Vydas Baravykas, Nikolajus Medvedevas, Juozas Olekas ir kiti.