Tad šiandien Laisvės aikštėje planuojama pilietinė akcija didmiesčio statuso atgavimo proga vis dar gali virsti valdžią gėdijančiu protestu. Panevėžiečiai Seimo nariai Julius Dautartas ir Alfredas Pekeliūnas, nors vakar ir tikino esą nusiteikę optimistiškai, atvykti palaikyti savo miesto žmonių nesiruošia.

Apie tai, kad Seimas šiandien gali nesvarstyti Panevėžio didmiesčio statuso suteikimo klausimo, pirmasis panevėžiečius informavo liberalcentristas Seimo pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas.

Kaip išsiaiškino PB žurnalistai, trūko Seimo komitetų išvadų ir šalies bendrojo plano korekcijos brėžinių, kurie įrodytų, jog Panevėžiui galima suteikti didmiesčio statusą.

Susisiekus su miesto meru Vitu Matuzu, jis teigė irgi girdėjęs, jog nebuvo pateikti visi dokumentai, kad būtų galima svarstyti didmiesčio statuso suteikimo Panevėžiui klausimą.

Trūkstami dokumentai, dienraščio duomenimis, vakar pavakare vis dėlto buvo pateikti ir užregistruoti Seime.

„Dokumentai atsirado. Visi jie surasti“, - patvirtino apie 16 valandą pakalbintas V.Matuzas.

Miesto vadovas sakė, jog Panevėžio statuso klausimas skubos tvarka dar gali būti svarstomas iš anksto skelbtą dieną - t.y. šiandien, jei rytą Seimo seniūnų sueigoje bus nutarta įtraukti jį į darbotvarkę, o jai vėliau pritars parlamentarai.

„Prieš posėdį vyks Seimo seniūnų sueiga, joje bus tikslinama darbotvarkė, - aiškino V.Matuzas. - Tikiuosi, kad seniūnai pritars, kad posėdžio darbotvarkėje atsirastų Panevėžio likimą lemsiantis klausimas. Viskas paaiškės 10 valandą, kai Seimo nariai tvirtins darbotvarkę“.

V.Matuzas PB pažadėjo dalyvausiąs Seimo posėdyje ir pilietinės akcijos organizatorius informuosiąs, kaip vyksta posėdis.

Pasiklydo Seime

PB vakar kalbinti Seimo nariai panevėžiečiai - valstietis liaudininkas Alfredas Pekeliūnas ir konservatorius Julius Dautartas - irgi buvo nusiteikę optimistiškai, esą dar galima tikėtis, jog Panevėžio statuso klausimas bus įtrauktas į parlamentarų darbotvarkę kaip rezervinis.

Nė vienas iš politikų negalėjo pasakyti, kodėl reikiami dokumentai nebuvo pristatyti laiku. Juolab kad buvo tvirtinama, jog ir Panevėžio savivaldybės taryba, ir Seimo nariai panevėžiečiai bei Savivaldybės administracijos specialistai visus reikiamus dokumentus jau pateikė. Nebent jie kažkokiu būdu būtų pasiklydę Seimo koridorių labirintuose.

Kalti aplinkosaugininkai?

Seimo pirmininko pavaduotojas A.Pekeliūnas PB aiškino, jog tai Aplinkos ministerija nepateikė Seimui visų reikiamų dokumentų.

„Visi panevėžiečiai stengiasi, kad klausimas būtų įtrauktas į spalio 12 dienos plenarinio posėdžio darbotvarkę. Dar yra laiko. Tikiuosi, kad taip ir įvyks“, - vylėsi vakar seimūnas.

Pasak A.Pekeliūno, Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas ir pavaduotojas Česlovas Juršėnas tikrai padarys viską, kad panevėžiečiams opus klausimas būtų svarstomas šiandieniniame plenariniame posėdyje. „Juolab kad daugelis parlamentarų nusiteikę balsuoti už tai, kad Panevėžiui būtų suteiktas didmiesčio statusas“, - patikino jis.

Nusipelnėme gyventi didmiestyje

J.Dautartas taip pat buvo įsitikinęs, kad, nors buvo techninių nesklandumų Seime, panevėžiečiai šiandien turės progą švęsti: „Panevėžiečiai nusipelnė, jog klausimas būtų svarstomas, o miestui suteiktas metropolinio centro statusas. (...) Juolab kad Panevėžys atitinka visus didmiesčio reikalavimus. Nesvarbu, kad jame ir nėra aukštosios universitetinės mokyklos“.

„Jei atsitiktų, kad kartais klausimas ir nebūtų šiandien svarstomas, nusiminti nereikėtų. Tai įvyktų artimiausiame posėdyje“, - dėl viso pikto ramino Seimo narys.

Pasak J.Dautarto, dėl miesto likimo nerimavo visi panevėžiečiai Seimo nariai. Paklydus dokumentams, jis pats esą skambino Č.Juršėnui, kitiems Seimo pirmininko pavaduotojams, kad tik Panevėžio klausimas atsirastų ketvirtadienio posėdžio darbotvarkėje.

Balsuos „teisingai“

Į klausimą, kaip balsuos Seime, jei Panevėžio klausimas bus svarstomas, J.Dautartas atsakė nedvejodamas: „Žinoma, kad už didmiesčio statuso suteikimą! Balsuosiu tinkamai. Už kitus garantuoti negaliu. Girdėjau, kad keli Darbo partijos atstovai nusiteikę balsuoti prieš arba susilaikyti“.

Panašaus atsakymo korespondentai sulaukė ir iš A.Pekeliūno. „Kaip kitaip galiu balsuoti? - nusistebėjo buvęs Panevėžio rajono meras. - Žinoma, esu už tai, kad Panevėžiui būtų suteiktas didmiesčio statusas“.

Panevėžiečiai nekantriai laukia, kaip šiandien Seime balsuos (jei turės tokią galimybę) dar du mūsų miesto parlamentarai - buvęs darbietis, dabar valstietis liaudininkas Skirmantas Pabedinskas ir liberalas Gintaras Šileikis. PB jau rašė, jog prieš ketverius metus Seime tvirtinant Lietuvos Respublikos bendrąjį planą Seimo narys G.Šileikis pritarė tam, kad Panevėžys būtų išbrauktas iš šalies didmiesčių sąrašo. Tuomet irgi Seime dirbęs dabartinis miesto meras V.Matuzas balsuodamas susilaikė.

Su kraštiečiais nešvęs

Šiandien panevėžiečiai nuo 15 iki 20 valandos Laisvės aikštėje lauks Seimo sprendimo dėl Panevėžio ateities.

Renginio organizatoriai - viešoji įstaiga „Jokastė“ kartu su koncertų partnere „JP Media Group“ visus, mylinčius savo gimtąjį miestą, kviečia kartu laukti, ar įteisins seimūnai Panevėžio metropolinio centro statusą.

Tiesa, pagrindinių kovos Seime už statuso atgavimą dalyvių - panevėžiečių Seimo narių - šventėje išvysti nesitikima. J.Dautartas, pavyzdžiui, vakar PB sakė, jog į pilietinę akciją atvykti negalės. Bet tvirtino, kad akcijos metu galvos apie panevėžiečius ir visa širdimi bus kartu su jais. „Prie akcijos prisidedu ir moraliai, ir materialiai“, - patikino konservatorius.

A.Pekeliūnas buvo tiesmukiškesnis: „Į akciją atvykti negaliu, nes Seimo posėdis pasibaigs pakankamai vėlai. Be to, nemanau, kad verta važiuoti. Tegul važiuoja tie seimūnai, kurie „piarą“ (reklamą - aut. pastaba) sau daro. Akciją rėmiau, ir to užtenka“.