Apie tai BNS informavo praėjusiame dešimtmetyje iš gyventojų indėlius neteisėtai rinkusio ir bankrutavusio koncerno EBSW veiklą tiriančios parlamentinės komisijos pirmininkas Algis Rimas.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis BNS patvirtino, kad pirmadienį, jei iki tol laiko nebus žinių iš JAV, bus svarstoma galimybė pakartotinai JAV pasiteirauti, kada bus imtasi G.Petriko apeliacinio skundo.

"Gal ir nuspręsime pakartotinai siųsti užklausimą, kol kas jokio sprendimo nėra", - sakė G.Jasaitis.

Lietuva jau yra gavusi vieną JAV Teisingumo departamento patikinimą, jog dėl G.Petriko apeliacijos svarstymo datos bus apsispręsta "per kuo trumpesnį laiką".

Prieš mėnesį EBSW veiklą tirianti komisija nutarė nebandyti susisiekti su G.Petriku - baiminamasi, kad G.Petriko gynyba arba JAV teismas gali tai palaikyti politikų spaudimu.

Jungtinėse Valstijose nėra numatytas terminas, per kurį teismas turėtų išnagrinėti apeliacinį skundą.

G.Petriką JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai sulaikė 2004-ųjų pavasarį.

JAV Kalifornijos valstijos centrinės apygardos teismas kovo 13-ąją nusprendė išduoti Lietuvai Amerikoje šiuo metu kalinamą G.Petriką, bet pastarasis šį sprendimą apskundė.

Septynerius metus nuo teisėsaugos slapstęsis G.Petrikas Lietuvoje kaltinamas iššvaistęs EBSW koncerno turtą ir pasisavinęs apie 80 mln. Lietuvos gyventojų indėlių.

Nuo 1992 iki 1995 metų EBSW koncerno bendrovė KHK iš gyventojų surinko daugiau nei 344 mln. litų. Investicinei bendrovei savo santaupas patikėjo 15,6 tūkst. žmonių, kuriems ji liko skolinga apie 80 mln. litų. Iš Lietuvos valstybinio komercinio banko, kurio valdymu rūpinosi EBSW, buvo iššvaistyta apie 111 mln. litų.

Iš šalies įmonių, susijusių su EBSW, valstybė nesusigrąžino apie 144 mln. litų paskolų, su Paskolų komisijos rekomendacija garantuotų valstybės.

Seimas komisijos darbą pratęsė iki gruodžio 22 dienos.