"Tebesitęsiant bandymams Tėvynės sąjungą nupiešti kaip lietuviškų politinių teroristų globėją ir puoselėtoją, mes nebematome jokio kito kelio, kaip tai paneiginėti, kaip tik pabandyti Seime ieškoti sąžiningos teisos, sudarant Seimo specialią tyrimo komisiją", - pirmadienį spaudos konferencijoje Seime sakė opozicinės Tėvynės sąjungos vadovas Andrius Kubilius.

A.Kubilius kartojo konservatorių įstikinimą, jog savanorių maištas, Bražuolės tilto sprogdinimas, saugumo pareigūno žūtis buvo "naudingiausi Kremliui ar GRU, ir niekas iki šiol to įtikinamai nepaneigė".

"Akivaizdu, kad Kremliui tokias akcijas patogiausia buvo organizuoti per tariamus patriotus, kurių tarpe buvo visko, tame tarpe ir Kremliau agentų. Jeigu prokuratūra žino kaltuosius, jie turi būti baudžiami, nepriklausomai nuo jų partinių simpatijų ir narysčių", - sakė A.Kubilius.

Pasak konservatorių lyderio, buvusio Generalinio prokuroro Naujosios sąjungos vadovo Artūro Paulausko teiginiai esą konservatoriai anksčiau trukdė prokuratūros vykdomam J.Abromavičiaus bylos tyrimui yra "visiškas melas".

"Peržiūrėję visus to meto frakcijos posėdžių protokolus neradome jokių nuorodų į tokį frakcijos posėdį",- sakė A.Kubilius.

Be to, TS lyderis priminė, kad vienas socialliberalų saugumo politikos architektų buvo šios partijos narys Rimgaudas Kazėnas, kuris taip pat yra buvęs savanorių maišto dalyvis.

"Mes raginame Seime sudaryti komisiją, kuri atsakytų į visus klausimus, taip pat ir apie savanorio R.Kazėno ir A.Paulausko ryšius", - teigė A.Kubilius.

Tuo tarpu Darbo partijos frakcijos Seime narys, Teisėtvarkos pakomitečio pirmininkas, parlamentaras Jonas Pinskus kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas atnaujinti J.Abromavičiaus žūties tyrimą, sakoma pranešime spaudai.

Pasak parlamentaro, visuomenei žiniasklaidoje pateikiamos naujos J.Abromavičiaus žūties aplinkybės ir faktai bei detalės, atvirai teigiama, jog žudikai žinomi, žudikai šalies valdžioje, įtarimai metami aukščiausiuose sluoksniuose besisukiojantiems politikams konservatoriams.

Tokie skelbiami faktai esą turėtų būti išaiškinti. Tai tampa jau ir valstybinės svarbos dalyku, sakoma pranešime.

“Todėl prašau Generalinės prokuratūros atnaujinti tyrimą dėl J.Abromavičiaus žūties. Tikiuosi atsakingo šalies teisėsaugininkų požiūrio. Lietuvos žmonės turi žinoti tiesą, susijusią su J. Abromavičiaus žūtimi”, – tvirtina J.Pinskus.

Kai Generalinė prokuratūra prieš keletą savaičių paskelbė išsiaiškinusi J.Abromavičiaus žūties kaltininką, spaudoje pasirodė publikacijos, kuriose su teroro aktais siejami patriotai radikalai.

Žiniasklaidoje skelbta, esą J.Abromavičius nužudytas, nes išsiaiškino geležinkelio tilto per Bražuolės upelį susprogdinimo 1994 metais iniciatorius - tai neva buvę radikalai patriotai, tarp kurių minimas ir buvęs parlamentaras Algirdas Petrusevičius, į Seimą išrinktas pagal konservatorių sąrašą.

VSD pareigūnas ir krašto apsaugos savanoris J.Abromavičius žuvo 1997 metų sausio 31-ąją Kaune, sprogus jo automobiliui. Nusikaltėliai po automobiliu "Volkswagen Passat" buvo pritvirtinę maždaug 500 gramų sprogstamosios medžiagos heksogeno, dar vadinamo jūros mišiniu.

Generalinė prokuratūra ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad sprogstamąjį įtaisą pagamino ir po J.Abromavičiaus automobiliu pritvirtino asmuo, kuris vėliau atsitiktinai pats susisprogdino.

Generalinei prokuratūrai nutraukus ikiteisminį tyrimą, Seime kilo iniciatyvos atnaujinti parlamentinį.

Naujosios sąjungos frakcija pradėjo rinkti parašus dėl laikinosios komisijos J.Abromavičiaus žūties aplinkybių sudarymui. Nutarimą dėl laikinosios komisijos sudarymo gali teikti ne mažiau kaip 29 parlamentarai.

Seime kartą jau buvo sudaryta laikinoji komisija, tyrusi saugumo pareigūno žūtį - komisija dirbo 1997 metais, jai tuo metu vadovavo konservatorius Sigitas Kaktys.