Nusikaltėliai po automobiliu "Volkswagen Passat" buvo pritvirtinę maždaug 500 gramų sprogstamosios medžiagos heksogeno, dar vadinamo jūros mišiniu.

Seime kartą jau buvo sudaryta laikinoji komisija, tyrusi saugumo pareigūno žūtį - komisija dirbo 1997 metais, jai tuo metu vadovavo konservatorius Sigitas Kaktys.

NS frakcija antradienį nusprendė pradėti rinkti parašus dėl laikinosios komisijos J.Abromavičiaus žūties aplinkybių sudarymui. Nutarimą dėl laikinosios komisijos sudarymo gali teikti ne mažiau kaip 29 parlamentarai.

"Tokį tyrimą, atsakant ir į politinius klausimus, reikia padaryt. Ar žmonės, susiję su šituo nusikaltimu, dirba valstybės tarnyboje, kas juos rekomendavo, kaip jie pateko į tarnybą, kodėl jie vėliau buvo atleisti ir dar daug kitų klausimų", - žurnalistams sakė NS frakcijos seniūnas Artūras Paulauskas.

Pasak A.Paulausko, būtina išsiaiškinti ir buvusio parlamentaro Algirdo Petrusevičiaus galimas sąsajas su J.Abromavičiaus žūtimi.

"Kaip mes skaitom iš spaudos, A.Petrusevičius žino apie J.Abromavičiaus nužudymo būdą. A.Petrusevičius buvo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, tuo metu komitetas išklausė ataskaitas ir prokuratūros, ir saugumo departamento, ar nebuvo šitai naudojama slėpti pėdsakams", - sakė NS frakcijos seniūnas.

V.Muntianas pritartų parlamentiniam tyrimui

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas pritartų parlamentiniam Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno Juro Abromavičiaus žūties tyrimui.

"Tas klausimas šiandiena vėl iškyla į aktualiausių klausimų ratą. Iš tų žmonių, kurie kadaise dalyvavo tyrimuose, aš girdžiu atsakymą, kad viskas buvo daroma daugiau ar mažiau paviršutiniškai. Ir jei tokia Seimo valia bus, nes į daugelį iškilusių klausimų ikiteisminis tyrimas atsakymų taip pat nedavė, tuomet mes neturėsime kitos išeities, kaip sudaryti laikinąją komisiją", - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė parlamento vadovas.

Seimo pirmininkas V.Muntianas įsitikinęs, kad jei Generalinė prokuratūra turi atsakymus dėl J.Abromavičiaus žūties, tuomet jie turėtų būti žinomi ir visuomenei.

Iniciatyvos atnaujinti parlamentinį tyrimą kilo, kai Generalinė prokuratūra paskelbė išsiaiškinusi J.Abromavičiaus žūties kaltininką. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad sprogstamąjį įtaisą pagamino ir po J.Abromavičiaus automobiliu pritvirtino asmuo, kuris vėliau atsitiktinai pats susisprogdino.

Prokuratūrai paskelbus tokią informaciją, žiniasklaidoje pasirodė versijos, jog J.Abromavičius nužudytas, nes išsiaiškino geležinkelio tilto per Bražuolės upelį susprogdinimo 1994 metais iniciatorius - tai esą buvę radikalai patriotai, tarp kurių neva minimas ir šiuo metu neteisėtu disponavimu ginklais įtariamas buvęs parlamentaras A.Petrusevičius.