"Tapdama ES ir NATO nare, Lietuva galbūt nebus priešakinėse pozicijose, bet ir nebus keleivė, kurią veža kur nori", - patikino L.Linkevičius.

Jis neabejoja, jog Baltijos regionas taps dar stabilesnis, nors ir sakoma, kad šiuo metu jis yra stabilus kaip niekada, nėra grėsmių ir nestabilumo zonų. Tačiau dabar laikas susikurti saugumo garantijas.

"Narystė NATO ir ES - tai "sėkminga istorija", kurią bus galima pasakoti nuo pat mūsų nepriklausomybės atgavimo ir paskelbimo iki tada, kai įsitvirtinsim šiose organizacijose. Mes jau turime apie ką papasakoti kitiems, pavyzdžiui, pasidalinti Baltijos valstybių karinio bendradarbiavimo projektų patirtimi su Azijos ar Kaukazo valstybėmis, tikino krašto apsaugos ministras.

Jo nuomone, NATO viršūnių susitikimo išvakarėse Lietuvoje surengtas toks įtakingas forumas, kaip "Wilton Park" konferencija, nepaprastai svarbus. Vien tai, kad ji, nedažnai išvykstanti už savo sienų, surengta Lietuvoje, parodo, kad dėmesys Baltijos regionui yra padidėjęs.

Kaip Eltą informavo "Wilton Park" vadovas Kolinas Dženingsas, 5-6 konferencijos iš daugiau kaip 40-ties rengiamų forumų per metus "Wilton Park" surengia ne savo būstinėje Didžiojoje Britanijoje, bet užsienyje. Pirmoji "Wilton Park" konferencija Baltijos valstybėse buvo surengta prieš trejus metus Taline. "Pakviesti Lietuvos valdžios atstovų, su malonumu atvykome ir į Vilnių", - prisipažino K.Dženingsas.

Jo teigimu, saugumas Baltijos regione rūpi visai Europos Sąjungai. Ir nors NATO ir Rusijos santykių kitimas palankiai veikia ES ir NATO plėtrą, bet vis dar yra daug klausimų, kuriais reikia diskutuoti. "Wilton Park" vadovas įsitikinęs, kad nuomonių įvairovė išties daro įtaką valdžios atstovams. Jei to nebūtų, "Wilton Park" neegzistuotų daugiau kaip 50 metų.

Vienas iš pranešėjų, Danijos Tarptautinių santykių instituto vadovas Peras Karlsenas (Per Carlsen), nemato jokių didelių realių grėsmių Baltijos regionui, palyginti su tuo, kas buvo prieš 10 metų. "Norėčiau, kad stabilumas būtų plečiamas ir toliau į kitas šalis, kurios nesijungia prie ES ir NATO. P.Karlsenas (P.Carlsen), kuris, beje, yra buvęs Danijos ambasadorius Lietuvoje, taip pat atkreipė dėmesį, kad Vakarų šalys neturėtų nustoti domėtis Baltijos regionu, esą tapusios ES bei NATO narėmis Baltijos valstybės gali pačios savimi pasirūpinti.

Linkėdamas konstruktyvių ir vaisingų diskusijų konferencijos dalyviams, Prezidentas Valdas Adamkus įvardijo tris pagrindinius veiksnius, kurie turės tiesioginės įtakos Baltijos regiono saugumui bei stabilumui. Tai NATO ir ES plėtra, regioninė integracija į Baltijos jūros regioną ir bendradarbiavimas su kaimyninėmis valstybėmis.

Baltijos valstybių narystė euroatlantinėse organizacijose, Lietuvos vadovo nuomone, panaikins spėliones, jog Baltijos regionas vis dar priklauso nuo jėgos balanso.

V.Adamkus tikisi, kad į Vilnių atvykę "Wilton Park" konferencijos dalyviai įvertins, kokį progresą pasiekė Lietuva, ypač jos žmonės, kurie jau gyvena ir masto pagal europinius standartus.

Kaip primena ELTA, "Wilton Park" yra vienas žymiausių pasaulyje intelektualinių centrų, kuriame nagrinėjamos tarptautinės politikos, saugumo ir ekonomikos problemos. Lietuvos bei užsienio šalių valdžios institucijų pareigūnai, mokslo institucijų ekspertai, kiti žymūs politikai, diplomatai bei akademinių sluoksnių atstovai 676-ojoje "Wilton Park" konferencijoje Vilniaus rotušėje diskutuotuos nuo antradienio iki ketvirtadienio.