„Tikimės, kad akcija vyks kur kas sklandžiau, nes žmonės ateis noriau pasiimti“, – DELFI apie kitų metų akciją sakė „Lietuvos Carito“ generalinio direktoriaus pavaduotoja Janina Kukauskienė.

Jos teigimu, šiais metais maistas buvo renkamas galbūt ne pagal žmonių poreikį, o tiesiog pagal galimybes.

„Ateinančiais metais ketiname visiškai pakeisti racioną, atsisakyti miltų, nes žmonės tikrai buvo labai sotūs jais. Sakykime šeima daugiavaikė, turi penkis ar daugiau vaikų, tai miltų susidaro labai didelis kiekis ir žmonės nelabai turi kur padėti. Tikimės, kad bus parengtas racionas labiau atitinkantis žmonių poreikius“, – sakė ji.

Ateinančiais metais į maždaug keturis kilogramus sversiantį krepšelį neturtingiesiems ketinama įdėti konservų, gatavos sriubos, traškučių, „tokius produktus, kuriuos žmonės labai mielai panaudoja ir kurių nėra daug“. Šiais metais būdavo, kad asmuo mėnesiui gaudavo du kilogramus, kad keturis kilogramus miltų.

„Lietuvos Carito“ generalinio direktoriaus pavaduotoja sako, kad nuo vasario dalijant maisto produktus sudėtingiausia buvo dirbti su didžiųjų miestų savivaldybėmis, kurios prastai parengdavo žmonių sąrašus. Ji sako, kad mažų miestų savivaldybės labiau padėjo ir su produktų sandėliavimu.

J. Kukauskienė mano, kad nepasiturinčiųjų yra daugiau nei nurodyta dokumentuose. Šiuo metu žmonės, kurių pajamos vienam šeimos nariui neviršija 252 Lt per mėnesį, turi galimybę gauti pajamą produktais. Tokių asmenų Lietuvoje priskaičiuota maždaug 250 tūkst.

Šiais metais per septynis mėnesius truksiantį projektą miltų bus išdalinta 5220 tonų, makaronų – 1510 tonų, ryžių – 2300 tonų. Kitiems metams Europos Komisija Lietuvai skyrė 12 tūkst. tonų grūdų, 2760 tonų cukraus, taip pat suteikta galimybė dar 5 tūkst. tonų javų pakeisti į ryžius.

Visų pateikiamų produktų vertė kitiems metams yra daugiau nei 11 milijonų litų, šiems metams buvo skirta devyni milijonai.

Kaip DELFI sakė Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros generalinio direktoriaus pavaduotojas Germanas Lamsodis, pagal labdaros organizacijų pageidavimą, planuojama, kad bus organizuojamas konkursas perdirbti javus į miltų mišinius, ryžių kruopas, sausus pusryčius, makaronus, dribsnius, grūdų produktų konservus.

Ateinančiais metais, kaip ir šiais, daugiausiai šios labdaros turės išdalinti „Lietuvos Caritas“, aprėpiantis didžiausią Lietuvos teritorijos dalį.