"Valerijus Trojanovas pats parašė raportą dėl atleidimo iš ginkluotųjų pajėgų, gavęs gydytojų komisijos, pripažinusios jį netinkamu skraidyti, išvadą", - pranešė KOP vyriausiojo vado pavaduotojas pulkininkas Aleksandras Drobyševskis.

Aviacijos eskadrilės vado pavaduotojas V.Trojanovas ištarnavo ginkluotosiose pajėgose daugiau kaip 20 metų.

Praėjusių metų pabaigoje majorui V.Trojanovui buvo pažeminta kvalifikacinė kategorija.

Rusijos "Su-27" sudužo rugsėjo 15 dieną Šakių rajone, pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi, maždaug už pusšimčio kilometrų nuo Kauno.

Pilotas saugiai katapultavosi ir nusileido parašiutu kaimyniniame Jurbarko rajone. Aukų išvengta, nes lėktuvas nukrito laukuose atokiau nuo gyvenviečių.

Naikintuvo katastrofą tyrusi tarpžinybinė komisija konstatavo, jog "Su-27" įskridimą į Lietuvos oro erdvę ir sudužimą nulėmė "techninių, organizacinių ir žmogiškų veiksmų visuma". Tyrimas atskleidė Rusijos piloto bei oro kontrolierių klaidų ir aplaidumų grandinę, kuri lydėjo "Su-27" skrydį nuo pat jo pakilimo iš bazės Leningrado srityje.

Lietuvoje V.Trojanovui buvo iškelta byla dėl tartptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo, bet netrukus nutraukta. Pilotas grąžintas Rusijai, kaip ir naikintuvo nuolaužos, o Rusija atlygino Lietuvai katastrofos padarytą žalą - 19 tūkst. eurų.