Sąžiningumas lygus įžūlumui

Prezidentūros finansus I.Bigelienė tvarkė beveik 13 metų. Dabar ji jau kiek perkopusi 60-metį, tačiau pagal Valstybės tarnybos įstatymą iki pensijos galėtų dirbti dar metus.

L.T. moteris teigė turinti sveikatos problemų. „Esu ir širdininkė, ir kraujospūdis aukštas. Buhalterės darbas, žinokite, kainuoja sveikatą”, – neslėpė I.Bigelienė. Tuo tarpu Prezidentūroje sklando kalbos, esą paskutinis lašas, perpildęs ištikimybe vadovams pagarsėjusios I.Bigelienės kantrybės taurę – pasitraukimas, susijęs su... Prezidentūros remontu.

Teigiama, kad rengiantis karalienės Elizabeth II vizitui buvo gerokai viršyta Prezidentūros fasado dažymo darbų sąmata. Esą tai ir buvęs paskutinis lašas, dėl kurio darbą palieka ponia Irena: kalbama, kad finansininkė pabandė pasipriešinti beatodairiškam pinigų švaistymui, o jai dėl tokio „įžūlumo” parodytos durys. Pati I.Bigelienė, jei taip ir buvo, tai nutyli.

Oficialią Prezidentūros versiją apie buhalterės išėjimą V.Adamkaus konsultantas Juozas Ruzgys L.T. nurodė kitokią: vyriausioji buhalterė iš darbo išeinanti savo noru.

„Niekas nemyli...”

Spaudoje jau buvo pasirodę publikacijų, jog stropiai biudžeto pinigus skaičiuojančiai Prezidentūros finansininkei kai kurių jos vadovų užgaidos kainuodavo daug nervų ir sveikatos. Moteris yra pasakojusi, jog pirmąją V.Adamkus prezidentavimo kadenciją būdavę sunku sutarti su „amerikonais”.

Tuometinis vyriausiasis prezidento patarėjas Raimundas Mieželis yra tiesiog sviedęs jos atneštus dokumentus, nors juose viskas buvę suskaičiuota centas į centą. „Niekas nemyli buhalterio, kadangi jis reikalauja, jog viskas būtų pagal įstatymą”, – L.T. sakė I.Bigelienė.

Lopo skyles

Rolando Pakso skandalo pabaigoje I.Bigelienė yra prisipažinusi, jog taip pat mąstė apie atsistatydinimą. Tačiau pailsėjo ir ryžosi dar padirbėti. Ir dabar ji neigia bet kokius nesutarimus su Prezidentūros vadovais.

Tačiau panašu, kad teisus gali būti prezidentas Algirdas Brazauskas, kuris, kaip tikras ūkininkas, L.T. pasakė: „I.Bigelienė, bent jau tais laikais, kai aš su ja dirbau, buvo labai tvarkinga ir atsakinga buhalterė. Tačiau buhalteris yra buhalteris, o sprendimus priiminėja kiti”.

Buhalteriui lieka tik dangstyti tų „kitų” švaistymo pasekmes.

Negailėjo pagyrų

Trylika mėnesių ir dešimt dienų Prezidentūroje šeimininkavęs R.Paksas apie buhalterę I.Bigelienę irgi atsiliepė itin gražiai ir šiltai: „Labai šviesiai vertinu tą moterį. Ji sąžininga ir skaičiuojanti kiekvieną litą bei jaučianti atsakomybę už procesus, kurie vyksta Prezidentūroje“.

R.Paksas pridūrė: „Duok Dieve, kad kiekvienoje įstaigoje būtų tokia buhalterė!“

„Mums tikrai gaila, kad ji išeina, – sakė L.T. Prezidentūros Vidaus audito tarnybos vadovė Katryna Armonienė. – Dirbti su ja buvo malonu, niekada jokių priekaištų neturėjome. Auditas visada viską žino, jei ir ne viską gali pasakyti”.

Tai bent apetitas!

Prezidentūra mokesčių mokėtojams nuo įkūrimo 1993 metais jau kainavo apie ketvirtį milijardo litų. Prezidento A.Brazausko valdymo laikotarpiu šiai institucijai buvo skirta 49,979 mln. litų. O per pirmąją V.Adamkus kadenciją – jau 125,428 mln. litų. Gerokai daugiau, nors A.Brazausko laikais iš Seimo rūmų buvo kraustomasi į S.Daukanto aikštę, brangiai kainavo pačių rūmų statyba, įrengimas, baldai.

Skandalų netrūko

Beje, skandalų dėl pinigų švaistymo būta ir R.Pakso laikais. Pavyzdžiui, kad ir dėl prezidento rezidencijos Turniškėse remonto.

Negalėjo I.Bigelienė nežinoti ir apie tai, jog tuo metu, prezidentui V.Adamkui palikus valstybės tarnybą ir perėjus gyventi į kitą namą Turniškėse, Prezidentūra skandalingajai Valdo Račkio komunalinių paslaugų bendrovei mokėjo už dviejų namų priežiūrą – tuščiojo ir to, į kurį įsikraustė V.Adamkus.

Fantastinės išlaidos

Tačiau dabar mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas pranoko visus ankstesnius. L.T. išsiaiškino, kaip netaupomi pinigai V.Adamkaus pasivažinėjimams: vakar rašėme, jog vien per pastarąją V.Adamkaus kelionę iš Vilniaus į JAV ir Kiniją bilietas vienam žmogui kainavo bemaž 35 tūkst. litų. O viso vizito kaina siekia šimtus tūkstančių.

Su prezidentu po pasaulį keliauja ne tik jo žmona Alma, patarėjai Valteris Baliukonis bei Rita Grumadaitė, apsaugininkas, bet ir asmeninis daktaras Remigijus Nargėla, net asistentė Božena Krasovskaja!

A.Paulauskas taupė

O ką apie tokias prezidento keliones už mokesčių mokėtojų pinigus pasakytų ilgą laiką Seimo pirmininku ir keletą mėnesių net laikinuoju prezidentu buvęs Artūras Paulauskas? Ar atsimena, kad jo kelionių bilietai kada būtų kainavę keliasdešimt tūkstančių litų?

„Na, ne, nepamenu aš tokių sumų!“, – sakė jis L.T.

Drabužiai glamžosi

Vis dėlto A.Paulauskas mėgino ir apginti V.Adamkų: „Aišku, sumos yra įspūdingos, aš sutinku. Bet ne viską galima matuoti pinigais. Užsienio politika, ypač tokio aukšto lygio kontaktai, dažnai turi daug didesnę naudą, negu galime mes pasverti“.

Be to, jis atkreipė dėmesį ir į žmogiškus dalykus: „Tos ilgalaikės kelionės, reikia pasakyti, vargina. O jei iš karto po to būna susitikimai? Reikia pasiruošti. Pagaliau tas drabužis – kad būtų nesulankstytas, nesuglamžytas. Tie dalykai irgi labai svarbūs!“

Nesmagu lygintis

Kaip A.Paulauskas ištverdavo skrydžius ne pačiose brangiausiose lėktuvo vietose? „Na, iš tikrųjų mes taupėme. Manau, kad reikia taupyti. Nors ne visi tai suprasdavo, kai kas su šypsena į tą taupymą žiūrėdavo, kaip į ne visai protingą mano sprendimą. Nenoriu pasirodyti kuo nors geresnis, bet aš į tai dėmesį kreipiau“.

Prezidentas A.Brazauskas buvo dar santūresnis. Jis V.Adamkaus kelionėmis nei piktinosi, nei jas teisino. „Prezidento sprendimų aš niekada nekomentuoju. Jokių komentarų Prezidentūros atžvilgiu”, – pakartojo jis jau daug sykių girdėtą savo frazę.

Neįžvelgia naudos

Per apkaltą iš šalies vadovo pareigų nušalintas, bet prezidento vardą išsaugojęs R.Paksas svarstė: „Gali, žinoma, šalies vadovas išleisti tiek pinigų. Tačiau klausimas yra kitas – ar yra naudos? Ar naudinga valstybei, kad prezidentas buvo Čikagoje, Kinijoje? Ar yra kokie nors susitarimai, protokolai, derybos, kad į valstybę ateitų investicijos? Čia yra svarbiausias dalykas. O jei tai – tik pasiskraidymas, kaip atrodo šį kartą – tai yra blogai“.

Dvejopi standartai

Paklaustas, ar jo prezidentiniai lėktuvo bilietai taip pat kainuodavo po keliolika ar keliasdešimt tūkstančių litų, politikas atšovė: „Na, aš tikrai į Kiniją neskraidžiau!“

Taip pat R.Paksas siūlė nesistebėti, kad po atskleistų faktų apie V.Adamkaus švaistomas lėšas nekyla pasmerkimo bangų. „Jei aš, būdamas prezidentas, būčiau išvažiavęs į Okeanijos šalis ir mano vardu būtų pavadinta orchidėja – nežinau, kas Lietuvoje manęs lauktų“, – užsiminė apie dvejopus standartus ir apie praėjusią žiemą vykusio V.Adamkaus darbo vizito į Singapūrą „rezultatus“ R.Paksas.

R.Paksas patraukė per dantį V.Adamkų už pažadą rūpintis kiekvienu Lietuvos žmogumi. „O pats jis – tiktai kelionėse... Negražu man, kaip buvusiam prezidentui, kritikuoti dabartinį, bet kalbu kaip galvoju“.

Paprašytas įvertinti asistentės Boženos būtinybę skristi su V.Adamkumi į tokias keliones, R.Paksas sakė: „100 procentų, kad ne! Bent jau mano laikais tokių dalykų mes nedarėme. Kad mano padėjėja skristų į oficialius vizitus – tokių dalykų niekuomet nėra buvę!“

Kęstutis Glaveckas, parlamentaras: „Toks išlaidavimas! Į Ameriką, ir paskui iškart į Kiniją, aplink pasaulį ir dar biznio klase! Prisigalvoti vizitų galima. Bet kiek jis naudingas Lietuvai? Aš labai abejoju. Pinigai tai eina, be abejo, kad eina. Didžiuliai pinigai! O dar jo komanda – dar mažiausiai 80 tūkst. litų kainavo. O kokia komanda? Trūksta tik virėjo ir kirpėjo! Valdžia visuomet išlaidavo. Čia kaip girtas jūrininkas į krantą išlipęs po ilgo plaukiojimo elgiasi – labai mėgsta leisti pinigus! Juo labiau kad kontrolės jokios nėra. Nieks negali nieko pasakyti, tik morališkai, laikraštyje galima parašyti: „Prezidente, būkite geras, neskraidykite biznio klase...”. Bet verslo klasė, palyginti su tuo, kas laukia, dar yra pigu. Kai nusipirks tuos savo lėktuvus, bus dar brangiau. Čia dar tik pradžia tų visų skraidymų. Kai bus nuosavas lėktuvas varomas aplink pasaulį, kainuos kaip dešimt bilietų pirmoje klasėje”.

Jonas Lionginas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas: „Brangu! Manyčiau, kad gal ir nieko tokio, jei jis, kaip prezidentas, skrenda verslo klase. Bet jį lydintys asmenys, turiu omeny žmoną, turėtų susimokėti iš savo pinigų. Jei kita valstybė kviečia prezidentą su žmona, tai paprastai ta šalis viską ir apmoka. Bet jei už kelionę tenka mokėti prezidento institucijai – nepasakyčiau, kad tai yra gerai! Beje, aš nežinau, ką veikė Čikagoje prezidentas. Atrodo, jis tame mieste šiais metais jau buvo ne vieną ir ne du kartus! Ir po to skristi į Kiniją iš ten, žinoma, brangoka. Bet neturime pamiršti, kad esame viena iš nedaugelio valstybių, kuri neturi lėktuvo, kuris galėtų gabenti pirmuosius asmenis į komandiruotes. Jei žiūrėsime į Seimą, ar tai Seimo pirmininkas, ar eilinis narys, – visi skrenda ekonomine klase”.