Akcijos metu ketinama surinkti daugiau nei būtinus 50 tūkst. gyventojų parašų, šią savaitę parašų blankai turėtų pasiekti gyventojus.

„Keliamos idėjos, programos, kad reikia rengti tiesioginius mero rinkimus, reikia, kad nepriklausomi kandidatai galėtų kelti savo kandidatūras, tačiau šiuo metu yra aišku, kad per artimiausius rinkimus tiesioginių mero rinkimų nebus“, – valdančiąją daugumą kritikavo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Violeta Boreikienė.

Ji taip pat teigė, kad būtina pritarti, jog miestų tarybos nariai, kaip ir politikai, privalo prisiekti.

„Jie vykdo valstybės politiką, įgyvendina vietos savivaldos įstatymus, todėl jie privalo prisiekti. Tada savivaldybių tarybose sukurtos etikos komisijos galėtų tokius politikus traukti atsakomybėn“, – aiškino V. Boreikienė.

Anot jos, įstatymų pataisų paketą, kuriame bus įtvirtinta mišri rinkimų sistema, ketinama baigti kitą savaitę. Taip pat siūloma suteikti galimybę nepriklausomiems atstovams iškelti save kandidatais į vietos savivaldos tarybą. „Manau, kad reikėtų kaip valstybės prezidento taip ir tiesioginių mero rinkimų, kaip renkant į Seimą taikoma mišri rinkimų sistema, taip ir savivaldybėse reikėtų taikyti“, – konferencijoje sakė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Liberalų frakcijos seniūnas Vidmantas Martikonis.

Jo teigimu, šiuo metu „merai už nieką neatsako“.

Artimiausi savivaldybių tarybų rinkimai vyks kitais metais vasario 25 dieną.