Tai nutarta baiminantis, kad politikų laišką G.Petriko gynyba arba JAV teismas gali palaikyti spaudimu.

G.Jasaitis komisijos posėdyje pareiškė, kad Generalinė prokuratūra nebandys padėti komisijai ir jos suformuluotų klausimų G.Petrikui nesiųs.

"Nerašysime jokių laiškų, paklausimų ar teisinės pagalbos prašymų, negalime komisijai padėti vykdyti jos funkcijų", - sakė G.Jasaitis.

Komisijos pirmininkas socialdemokratas Algis Rimas siūlė parlamentarų suformuluotus klausimus G.Petrikui nusiųsti Generalinei prokuratūrai.

Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė BNS sakė, kad G.Petriko apeliacijos svarstymas gali užtrukti: "Nėra numatyta termino, per kurį teismas turėtų išnagrinėti apeliacinį skundą".

L.Čekelienė priminė, kad JAV besislapsčiusių klaipėdiečių sutuoktinių Afanasjevų, kaltinamų Lietuvoje apgavus 80 žmonių ir pasisavinus apie 1,5 mln. litų, apeliacinis skundas išnagrinėtas po jo pateikimo praėjus 2 metams.

Šių metų komisija buvo apsisprendusi klausimus G.Petrikui vis dėlto siųsti - jo būtų teirautasi, ar galės dokumentais įrodyti pareiškimus Lietuvos spaudoje apie EBSW ryšius su aukštais tuometiniais ir iki šiol dirbančiais valstybės pareigūnais ir jiems mokėtus atlyginimus.

G.Petriką JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai sulaikė 2004-ųjų pavasarį.

JAV Kalifornijos valstijos centrinės apygardos teismas kovo 13-ąją nusprendė išduoti Lietuvai Amerikoje šiuo metu kalinamą G.Petriką, bet pastarasis šį sprendimą apskundė.

Septynerius metus nuo teisėsaugos slapstęsis G.Petrikas Lietuvoje kaltinamas iššvaistęs EBSW koncerno turtą ir pasisavinęs apie 80 mln. Lietuvos gyventojų indėlių.

Nuo 1992 iki 1995 metų EBSW koncerno bendrovė KHK iš gyventojų surinko daugiau nei 344 mln. litų. Investicinei bendrovei savo santaupas patikėjo 15,6 tūkst. žmonių, kuriems ji liko skolinga apie 80 mln. litų. Iš Lietuvos valstybinio komercinio banko, kurio valdymu rūpinosi EBSW, buvo iššvaistyta apie 111 mln. litų.

Iš šalies įmonių, susijusių su EBSW, valstybė nesusigrąžino apie 144 mln. litų paskolų, su Paskolų komisijos rekomendacija garantuotų valstybės.

Seimas komisijos darbą pratęsė iki gruodžio 22 dienos.