Praėjusią savaitę ministrų kabinetas paskirstė beveik milijoną litų iš Vyriausybės rezervo. Raseinių rajone Antringio kaime gyvenanti Virginija Jokubauskienė apsidžiaugė iš savaitraščio „Panorama“ sužinojusi, kad 5 tūkst. litų skirta jai priklausančioje lauko virtuvėje birželį kilusio gaisro nuostoliams iš dalies padengti.

V. Jokubauskienė yra viena iš dviejų laimingųjų – antra tiek nutarta skirti Ignalinos rajono Naujųjų Bajorų kaimo gyventojai Bronei Daubarienei. Ugnis pasiglemžė šios moters ūkinius pastatus: garažą, sandėliuką ir tvartą su gyvuliais. V. Jokubauskienė sakė, kad jos šeimai 5 tūkst. litų parama yra labai svarbi. „Skęstu skolose, galbūt šie pinigai padės iš jų išbristi. Įsivaizduokite: viena plyta kainuoja 0,85 lito, meistrų darbas – 1,3 lito, o kur dar cementas, kalkės, mediena“, – vardijo padegėlė.

V. Jokubauskienė savaitraščio „Panorama“ žurnalistams parodė įvykio aktą. Jame rašoma, kad birželį kilęs gaisras pasiglemžė ūkininkės lauko virtuvę ir joje buvusius daiktus: šaldytuvą, siuvamąją mašiną, buities prietaisus. „Siuvamoji mašina man labai brangi, nes ji – tėvelio palikimas. Šaldytuvo irgi gaila. Ugnis išlydė visus kibirus, galima sakyti, neturiu į ką karvės melžti. Dėkoju dievui, kad liepsnos nepalietė gyvenamojo namo: virtuvėje buvo trys dujų balionai, todėl galėjo viskas pakilti į orą“, – pasakojo padegėlė.

V. Jokubauskienė neneigė, kad prašydama pagalbos kreipėsi ne tik į Raseinių savivaldybę, bet ir į Seimo narį socialdemokratą Gintautą Mikolaitį, išrinktą Raseinių vienmandatėje apygardoje. Beje, labiausiai šis parlamentaras išgarsėjo pavasarį sukėlęs avariją, kurioje nukentėjo kitas žmogus, ir pabėgęs iš įvykio vietos. Tik kitą dieną po avarijos teisėsaugininkams prisistatęs G. Mikolaitis atsipirko 3 tūkst. litų bauda.

„Per televiziją kasdien rodo, kaip žmonės prašo politikų pagalbos. Aš irgi pabandžiau: parašiau prašymą ir nunešiau į būstinę. Jei šiais laikais nerodysi iniciatyvos – iš valdžios nieko nesulauksi“, – savo sėkme džiaugėsi V. Jokubauskienė.

Išgirdęs, kad parama iš Vyriausybės rezervo fondo keliaus į Raseinių ir Ignalinos rajonus, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Vytautas Čepas savaitraščiui „Panorama“ sakė teirausiąsis premjero Gedimino Kirkilo, kodėl lėšos sistemingai plaukia į valdančiųjų socialdemokratų rinkimines apygardas.

„Šitoks pinigų skirstymas neteisingas socialiniu požiūriu. Gaisras – didžiulė nelaimė, tačiau ji ištinka šimtus žmonių, todėl negali būti lygesnių tarp lygių. Nejaugi svarbiau suremontuoti lauko virtuvę, kai kiti žmonės praranda stogą virš galvos? Taigi ne troba sudegė. Žinoma, kad taip skirstant esama negerų dalykų, o jų tikrai neturėtų būti“, – piktinosi Seimo narys.

Jo manymu, toks Vyriausybės rezervo fondo pinigų dalijimas – akivaizdus artėjančių savivaldos rinkimų triukas. „G. Mikolaitis dabar galės sakyti: tai kas, kad įkliuvau dėl padarytos avarijos, užtat žmonėms gera padariau. Sudegė, gavau paramą, esu įtakingas, todėl vėl mane rinkite“, – samprotavo V. Čepas.

Socialdemokratas G. Mikolaitis savaitraščiui „Panorama“ neigė V. Čepo įtarimus. „Iš senos politinės patirties galiu pasakyti, kad paramą kraštiečiams opozicija gauna lengviau nei valdančiosios daugumos atstovai. Šiuo atveju mano nuopelnas tik tas, kad parašiau oficialų raštą apie Antringio kaime įvykusią nelaimę – jokių specialių žygių tikrai nedariau. Patys pagalvokite, žmonės neteko didžiumos savo turto, nes beveik visus daiktus buvo sunešę į tą lauko virtuvę – negalėjau likti abejingas“, – aiškino G. Mikolaitis.

Šių metų balandį opozicijos lyderis Andrius Kubilius pareiškė, kad Seimo valdančioji dauguma provinciją prisimena tik tada, kai savo tėvonijoms skirsto lėšas iš biudžeto. Anot A. Kubiliaus, labiausiai iš biudžeto lėšų investicijomis aprūpinama Ignalina – jos gyventojai į Seimą išrinko socialdemokratą Seimo vicepirmininką Česlovą Juršėną. Socialdemokratų jaunosios kartos lyderio Ričardo Malinausko vadovaujami Druskininkai ir dabartinį finansų ministrą Zigmantą Balčytį į Seimą delegavusi Šilalė irgi nelieka nuskriausti.

„Ten, kur savivaldybėms vadovauja arba į Seimą yra išrinkti dešinieji, Vyriausybė skiria kur kas mažiau investicijų“, – pavasarį tvirtino A. Kubilius.

Dabartinis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, anuomet ėjęs parlamentinės Lietuvos socialdemokratų frakcijos seniūno pareigas, konservatorių pirmininko kalbas tada vadino propagandinėmis. „Investicijos nesusijusios su partiškumu, jos skiriamos parengtiems projektams finansuoti“, – balandį teigė J. Olekas.

Šaltinis
Savaitraštis „Panorama“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją