„Aš kreipiausi į Rusijos generalinę prokuratūrą ir informavau, kad esu Maskvoje, jie man atsakė, kad jokių kreipimųsi iš Lietuvos negauta", – sakė V. Uspaskichas. Iš tokio atsakymo ir kitų šaltinių jam susidarė įspūdis, kad Rusijos generalinė prokuratūra iki šiol nesulaukusi jokių Lietuvos teisėsaugos prašymų jį suimti ar išduoti Lietuvai.

V.Uspaskichas teigė, kad ir pati Lietuvos generalinė prokuratūra skelbia, jog kreiptasi tik į Interpolą dėl jo paieškos paskelbimo, o tiesiogiai teisinės pagalbos prašymas dėl ekstradicijos Rusijos generalinei prokuratūrai iki šiol neišsiųstas.

„Lietuvos generalinės prokuratūros atstovai iš pradžių skelbę, kad aš esu Rusijoje, vėliau patys prieštarauja sau ir ima kalbėti nežinantys, kurioje šalyje aš esu", – teigė V.Uspaskichas.

Šitaip bėglys reagavo į trečiadienį žiniasklaidoje pasirodžiusią publikaciją apie tai, kad „Milicininkams nepavyksta sulaikyti V.Uspaskicho".

Generalinėje prokuratūroje DELFI patvirtino, kad į Rusiją iš tiesų nebuvo išsiųstas teisinės pagalbos prašymas išduoti V.Uspaskichą. Tarptautiniai susitarimai numato, kad asmenų esktradidicijai gali būti taikomos dvi formos – prašoma išduoti tiesiogiai arba skelbiama tarptautinė paieška. Šiuo atveju buvo pasirinktas pastarasis variantas.

V.Uspaskichas užsiminė ir apie tai, kad jį stebina informacijos apie jį pateikimas Lietuvos žiniasklaidoje. V.Uspaskichas kalbėjo apie LNK kanalu rugsėjo 11 dieną rodytą laidą „Partija", kurioje jis dalyvavo teletiltu.

Anot V.Uspaskicho, laidos vedėjas ir vienas iš sumanytojų Haroldas Mackevičius pats organizavo laidą, parinko jos temą bei susitarė su Maskvos „Eurovizijos" TV studija dėl transliacijos. Anot V.Uspaskicho, Maskvos vaizdo fonas buvo surežisuotas.

Per šią laidą V.Uspaskichas pasakė, jog Valdas Adamkus esą nesutiko tiesiogiai imti jo paramos.

„Aš pats teletilto metu tiesiog sėdėjau prie šviesios spalvos sienos. Beje, laidos vedėjo prašiau pakviesti ir mano advokatą, bet jis teigė, kad laida bus vienpusiška. Tada pasiūliau kviesti atstovą iš prokuratūros, bet mane informavo, kad nors ir prašyti, jie atvykti į laidą atsisakė. Taigi akistatos prokuratūra su manimi vengia", – sako V.Uspaskichas.

Jis teigė, kad jį stebina ir kiti Generalinės prokuratūros veiksmai. Pirmadienį Generalinės prokuratūros pranešimuose, anot V.Uspaskicho, teigiama, jog kol kas nežinoma, „(...) kad V.Uspaskichas yra būtent Rusijoje". „O rugpjūčio 30 dieną jų pranešime spaudai aiškinant suėmimo paskirtį sakoma: „(...)Suėmimo paskirtis – užtikrinti Rusijoje esančio V.Uspaskicho dalyvavimą procese (...)", - prokuratūros pranešimus citavo DP įkūrėjas, įtariamas DP galimai dvigubos buhalterijos byloje.

„Tai ar Lietuvos generalinė prokuratūra žino, ar nežino, kur aš esu, jei jos atstovai patys rašo, kad esu Rusijoje", – sakė V.Uspaskichas.

DELFI primena, kad Generalinė prokuratūra jo paiešką tarptautiniais kanalais paskelbė po to, kai šis kelis kartus kviestas neatvyko į apklausą pas DP buhalterijos bylą tiriančius prokurorus. V. Uspaskichas į Rusiją išvyko gegužę ir iki šiol nebuvo grįžęs. Tuo metu Lietuvoje buvo pradėtas tyrimas dėl DP.

Šią savaitę Generalinė prokuratūra pranešė, kad dėl V.Uspaskicho yra išduotas Europos arešto orderis. Tokį dokumentą iš Lietuvos gavusios Europos Sąjungos šalys turi nedelsiant sulaikyti ieškomą asmenį, jei tik jis būtų pastebėtas šalyse narėse, ir perduoti Lietuvai.