Tai penktadienį patvirtino tiek kariuomenės įsiskolinimo kariams problemą nagrinėjęs Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius, tiek ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus.

Generolo teigimu, klausimas dėl likusios dalies išmokėjimo bus sprendžiamas gavus atsakymą iš Bulgarijos civilinės aviacijos administracijos, kiek kainavo bilietai lėktuvų skrydžiams tarp Makedonijos ir Lenkijos.

Pasak V.Tutkaus, išmoka kariams bus pagrįsta vieno kario pateiktu čekiu apie dalį kelionės išlaidų.

"Likusios sumos negalime išmokėti, kol neturėsime arba išlaidas pagrindžiančio finansinio dokumento, arba teismo sprendimo, nurodančio išmokėti lėšas", - BNS sakė kariuomenės vadas.

1999-2000 metais taikos įtvirtinimo misijos Kosove pirmajame būryje KFOR-1 tarnavę kariai atostogų grįžo savo lėšomis. Kariai teigia bilietams išleidę 12 780 litų. Anot spaudos, dėl šios skolos misijoje dalyvavę kariai ne kartą kreipėsi į kariuomenės vadovybę, tačiau ši nurodė, kad pinigai nebus grąžinti - esą kariai patys sutiko apmokėti kelionę, be to, jau suėjęs senaties terminas.

Anksčiau V.Tutkus pasakojo, kad Lenkijos batalione tarnavusiems jėgeriams atostogos iš pradžių nebuvo numatytos. Viduryje misijos kariams pasiprašius atostogų, kariuomenės vadovybė sutiko, ir leido kariams savo lėšomis iš Makedonijos sostinės Skopjės parskristi į Varšuvą, iš kur karius namo pargabeno kariuomenės transportas. Tokiu pat keliu kariai grįžo į misijos vietą.

Anksčiau buvo teigiama, kad lietuviai iš Skopjės iki Varšuvos skrido Lenkijos avialinijomis, dabar teigiama, kad buvo pasirinktos Bulgarijos avialinijos.

"Labai keista, kad įsiskolinimo problemos nesprendė tuometinė kariuomenės vadovybė, taip pat keista, kad kariai savo finansines pretenzijas pateikė tik praėjus dvejiems metams po jų misijos", - BNS sakė V.Tutkus, 2000 metais dirbęs Briuselyje Lietuvos kariuomenės atstovu prie NATO ir ES. Kariuomenei tuomet vadovavo generolas majoras Jonas Kronkaitis.

Seimo kontrolieriaus R.Valentukevičiaus teigimu, Vyriausybė dar 1997 m. priėmė nutarimą, kuriame numatyta, kad tarptautinių operacijų padaliniuose tarnaujantiems kariams apmokamos kelionės į tarnybos vietą ir atgal bei nakvynės išlaidos, taip pat išlaidos, kai jie vyksta atostogų į Lietuvą ir grįžta į tarnybos vietą.

"Tai yra imperatyvi teisės norma, ir jos nevykdant jau 1999 m. buvo pažeistos Taikos įvedimo misijoje Kosovo provincijoje tarnavusių karių teisės", - sako R.Valentukevičius.

Seimo kontrolierių įstaigos pranešimu, R.Valentukevičiui tarpininkaujant, šiemet balandį tuometinis krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas pasirašė įsakymus, kuriais nurodė apmokėti karių kelionės išlaidas pagal jų pateiktus šias išlaidas patvirtinančius dokumentus. Tačiau taip padaryta nebuvo. Seimo kontrolierius gavo V.Tutkaus paaiškinimą, kad kariai turėtų kreiptis į teismą, nes jie pateikė bendrą grynųjų pinigų už lėktuvo bilietų pirkimą dokumentą (3195 JAV dolerių sumai), todėl nėra aišku, kuriems asmenims ir kokia apimtimi reikėtų kompensuoti kelionės išlaidas.

Rugpjūčio mėnesį R.Valentukevičius paragino Lietuvos kariuomenės vadovybę su jo parengtoje pažymoje išdėstytomis aplinkybėmis supažindinti naująjį krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką bei nedelsiant spręsti įsisenėjusią problemą, išmokant kariams finansiniais dokumentais patvirtintas išlaidas. Apie atliktus veiksmus kariuomenės vadovybė buvo paprašyta informuoti Seimo kontrolierių iki rugsėjo 4 dienos.

"Pagaliau gavau Lietuvos kariuomenės vado patikinimą, jog artimiausiu metu visiems kariams bus kompensuota finansiniais dokumentais pagrįsta kelionės išlaidų dalis, o klausimas dėl likusios dalies išmokėjimo bus sprendžiamas gavus Bulgarijos Respublikos civilinės aviacijos administracijos generalinio direktorato atsakymą. Šioje negražioje istorijoje tenka tik apgailestauti bei atsiprašyti karių, kad tokiam sprendimui priimti mūsų pareigūnams prireikė net šešerių metų", - Seimo kontrolierių įstaigos pranešime cituojamas R.Valentukevičius.

Pastaruosius kelerius metus Kosove NATO vadovaujamoje taikos palaikymo misijoje tarnaujantys Lietuvos kariai atostogų namo skraidinami Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvais.