Trečiadienį Generalinės prokuratūros atstovas Lietuvos radijui teigė, jog kol kas Lietuvos prokurorams nežinoma tiksli V.Uspaskicho buvimo vieta. Žinoma tik tiek, kad jis šiuo metu yra Rusijos Federacijoje.

"Daug kartų prašėme tam tikrų asmenų, kurie vyko į Rusiją, perduoti V.Uspaskichui mūsų raginimus, bet buvo atsisakyta. Klausėme jų tikslios V.Uspaskicho buvimo vietos, bet buvo sakoma, kad ji keičiasi", - sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovas Algimantas Kliunka.

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas BNS šių žinių antradienį nekomentavo.

Teisinės pagalbos prašymas Rusijos prokurorams jau išsiųstas, tačiau atsakymo iš Rusijos dar negauta.

Prokurorai, tiriantys įtartiną Darbo partijos (DP) finansinę veiklą, nenurodo, kokiam laikui gali būti suimtas buvęs ūkio ministras ir buvęs Darbo partijos lyderis. A.Kliunka trečiadienį taip pat teigė, jog šioje byloje, be V.Uspaskicho, yra dar keturi įtariamieji.

Prieš mėnesį Generalinė prokuratūra tvirtino, kad V.Uspaskicho tarptautinės paieškos valanda dar neišmušė.

„Jeigu prokurorai nesiima veiksmų dėl pono Viktoro Uspaskicho paieškos, tai ta valanda turbūt dar neišmušė“, - liepos 28 dieną sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, žurnalistų paklaustas, kada bus skelbiama atsistatydinusio Darbo partijos vedlio tarptautinė paieška.

Tuomet G.Jasaitis sakė, kad, gavę atsakymus iš specialistų, prokurorai galės greičiau priimti vienokius ar kitokius sprendimus.

Savaitgalį naujuoju "darbiečių" pirmininku išrinktas parlamentaras Kęstutis Daukšys teigia, jog DP vadovybė kol kas neketina svarstyti galimo partijos atsiribojimo nuo įtariamuoju tapusio buvusio šios partijos lyderio Viktoro Uspaskicho, kuris jau kelis mėnesius gyvena Rusijoje.

Pasak K.Daukšio, prokuratūros sprendimas paskelbti tarptautinę V.Uspaskicho paiešką ir teismo leidimas jį suimti DP padėties nepakeičia.

"Darbo partijos procesinė padėtis nepasikeitė, V.Uspaskichas yra partijos narys. Kitą antradienį bus prezidiumo posėdyje ir darbotvarkėje klausimai numatyti du - pasiruošimas savivaldos rinkimams ir darbų pasiskirstymas tarp prezidiumo narių", - žurnalistams trečiadienį sakė K.Daukšys.

Paklaustas, ar DP prezidiumas gali svarstyti galimą partijos atsiribojimą nuo V.Uspaskicho, K.Daukšys tai paneigė.

DP vadovas teigė nekomentuosiąs teisėsaugos darbo ir neatsakė į žurnalistų klausimą, kodėl DP nariai nebendradarbiauja su teisėsauga. K.Daukšys taip pat teigė nežinąs, kur šiuo metu yra V.Uspaskichas ir tikino nebuvęs su juo susisiekęs.

Buvęs DP įkūrėjas V. Uspaskichas telefonu kalbėjo per šeštadienį vykusį DP suvažiavimą Vilniaus „Ledo rūmuose“. Jis pranešė, kad neva nuo nieko nesislapsto ir gyvena visiems žinomame bute. Taip pat teigė, kad yra atviras ir pasirengęs su visais kalbėti.

Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas išvyko į Rusiją gegužės mėnesį ir negrįžo iš jos iki šiol.

Maždaug tuo pat metu, kai V.Uspaskichas dingo iš Lietuvos, prokurorai ir Valstybės saugumo departamentas atliko kratas Darbo partijos būstinėje. Partija įtariama vedusi juodąją buhalteriją. Įtariama, kad, įtartinais būdais gauti pinigai buvo naudojami ir nelegalioms Darbo partijos politikų algoms mokėti.

Vienas jų, buvęs Darbo partijos veikėjas, perėjęs į Pilietinės demokratijos partiją J.Jaruševičius, prisipažino iš V.Uspaskicho gavęs 30 tūkst. litų. 8 tūkst. litų gavo ir buvęs sveikatos apsaugos ministras Ž.Padaiga.