Penktadienį Seimo Pirmininkas A.Paulauskas, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, sveikatos apsaugos ministras Konstantinas Romualdas Dobrovolskis ir Valstybinės ligoninių kasos direktorius Saulius Janonis lankėsi Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose. Su žymiais klinikų medikais transplantologais buvo svarstomas organų ir audinių persodinimo operacijų finansavimo klausimas.

Kaulų čiulpų persodinimo operacijos šiuo metu laukia 69 ligoniai (šešiems iš jų šią pagalbą būtina suteikti artimiausiais mėnesiais), širdies transplantacijos - 13, inkstų - 275 , kepenų - 20 ir akių ragenos - 107 ligoniai.

Numatytų lėšų šioms transplantacijoms tikrai nepakaks, pasakė Valstybinės ligonių kasos direktorius S.Janonis, tačiau būtina jų surasti. Ir jų ieškoma.

Septyniolikmetei Jovitai skubiai reikalinga kaulų čiulpų persodinimo operacija bus atlikta pasiskolinant reikalingą sumą iš inkstų transplantacijai skirtų lėšų, užtikrino Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų generalinis direktorius Antanas Vinkus. Ir pridūrė, kad tai nereiškia, jog inkstų persodinimo operacijos bus stabdomos. Jei atsiras tinkamas donoras, inkstų transplantacija bus atliekama, nors tektų lįsti į dar didesnes skolas.

Viltingai susirinkusius nuteikė Seimo Pirmininko pažadas padidinti medicinos finansavimą iš viršplaninių biudžeto pinigų. Matosi, sakė A Paulauskas, kad tų viršplaninių lėšų bus, ir Premjeras šiam ketinimui turėtų pritarti. Seimo Pirmininkas taip pat pabrėžė, kad stabdyti persodinimo operacijų tikrai nereikia.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė pažadėjo dėti visas pastangas, kad biudžetas būtų peržiūrėtas. Organų persodinimo operacijos, sakė ji, Lietuvoje kainuoja daug pigiau negu užsienyje, mes turime gerų specialistų ir kiekviena gyvybė, kurią galime išgelbėti, turi būti išgelbėta.