Per pirmąjį šių metų ketvirtį dėl nelaimingų atsitikimų darbe mirė 14 žmonių, iš kurių šeši - darbo vietose. Net 3 mirtini atvejai užfiksuoti medžio gamybos srityje, po 2 - statybose ir melioracijoje.

Taip pat darbo inspekcija užregistravo 17 sunkių ir beveik 400 lengvų nelaimingų atsitikimų. Tuo tarpu 2001 metais mirė 34 dirbantieji, sunkius sužeidimus patyrė 38, lengvus 175 asmenys.

Pernai darbo inspekcija patikrino 1820 apskrities įmonių. Už darbo saugos taisyklių pažeidimus surašyti 253 protokolai, o baudų skirta už 101 600 litų.

"Nelaimių įvyksta ir daugiau, tačiau kai kurie smulkesni sužeidimai net neregistruojami", - BNS sakė Kauno visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotojas Audrius Ščeponavičius.

Kauno visuomenės sveikatos centras kartu su Škotijos Glazgo universitetu apklausė beveik 500 transporto, energetikos ir tekstilės įmonių darbuotojų.

Pasak centro direktoriaus pavaduotojo A.Ščeponavičiaus, Lietuvoje kas dešimtas darbuotojas nesijaučia saugus, o mirtini atvejai pasitaiko 2 kartus dažniau nei kitose Europos šalyse.

Tyrimų duomenimis, darbuotojai prioritetą skiria ne sveikatai, o darbo vietos išsaugojimui. 30 proc. respondentų teigė turintys gerokai didesnį darbo krūvį nei anksčiau, o 20 proc. - raginami dirbti kur kas greičiau nei leidžia darbo sauga.

Kaip rodo atlikta apklausa, darbuotojai yra pasyvūs, o įmonių profesinės sąjungos - silpnos. Su tyrimo rezultatais bus supažindinti ir įmonių vadovai.

Kauno sveikatos centras ir Glazgo universitetas per keletą mėnesių planuoja apklausti 35 šalies įmonių dirbančiuosius. Tyrimo, kurį finansuoja Didžiosios Britanijos ambasada Lietuvoje ir tarptautinės darbo organizacijos, rezultatus planuojama paskelbti spalio mėnesį.