Potvynis – dėl aplaidumo

Naktį į pirmadienį Klaipėdoje iškrito net 11 milimetrų kritulių – tai yra aštuntadalis viso rugpjūčio mėnesio normos. Tiek kritulių gyventojams pridarė didelių nuostolių.

Pasak bendrovės „City Servise“, kuriai priklauso ir avarinė tarnyba, Klaipėdos padalinio vadovo Alvido Venckaus, daugiausia problemų kilo tuose namuose, kuriuose lietaus nutekėjimo vamzdžiai yra ne išorėje, o namo viduje.

„Vasara buvo labai karšta. Todėl ant stogo esanti derva išsilydė ir subėgo į lietaus vamzdžius. Jie tapo nepralaidūs, todėl vanduo veržėsi į laiptines ir į gyventojų butus“, - sakė A.Venckus.

Jo teigimu, avarinė tarnyba ypač daug iškvietimų sulaukė iš tų namų, kuriuos administruoja „Ąžuolyno valda“.

Kai kuriuose namuose reikėjo itin paprakaituoti, kol dervos kamščiai iš vamzdžių buvo pašalinti.

A.Venckaus žodžiais, jei namų valdos į savo pareigas nežiūrėtų aplaidžiai, tikriausiai tokių namų potvynių nebūtų buvę.

„Namų valdoms privalomi statinių priežiūros darbai. Todėl darbuotojams reikia periodiškai tikrinti stogus, pažiūrėti, ar neužsikimšę lietaus nutekėjimo vamzdžiai. Tačiau tai nebuvo padaryta, nors gyventojai moka mokesčius“, - kritikos negailėjo A.Venckus.

Laiptinėje - balos

Po netikėtos liūties vanduo užpylė beveik pusę Vingio gatvėje esančių namų. Nukentėjo ir keli Taikos prospekte stovintys daugiabučiai namai.

Nemažai nuostolių patyrė ir Naujakiemio gatvės 16 namo gyventojai. Ten vanduo į laiptinę ir butus ėmė veržtis naktį į sekmadienį.

Laiptinėje telkšojo balos, iš lietaus nutekėjimo vamzdžio besiveržiantis vanduo užliejo gyventojų duris ir jas sugadino. Į kai kurių žmonių butus vanduo veržėsi pro lubas.

„Debreceno valdos“, kurios administruoja šį namą, savaitgaliais nedirba, todėl gyventojai kreipėsi į avarines tarnybas.

Žmonių teigimu, jiems buvo atsakyta, kad tarnybos su namų valdomis nėra pasirašiusios sutarties, todėl į iškvietimą nereaguos.

„Labiau klausykite kaimynų, - pyktelėjo „Debreceno valdų“ direktoriaus pavaduotojas Rimas Lygutas. - Žinoma, kad turime sutartį su avarine tarnyba „City Service“. Jie mums ir pranešė, kurie butai kreipėsi pagalbos“.

Vamzdžiai užsikimšę

R.Lygutas namų valdų kaltės dėl šio incidento neįžvelgė.

Jo teigimu, vanduo pro vamzdžius ėmė skverbtis todėl, kad buvo perpildyti kieme esantys lietaus kanalizacijos šuliniai.

Kai kurie vamzdžiai buvo užsikimšę dėl nuo stogo sutekėjusio bitumo. Todėl esą nuo slėgio ir vamzdžiai kai kuriose vietose pratrūko. „Skambinome į vandentiekio tarnybą. Tačiau buvo atsakyta, kad jie atvažiuos tik po poros valandų. Tiesą sakant, net nežinau, ar tai buvo padaryta. Gedimą pašalinome kur kas anksčiau“, - aiškino R.Lygutas.

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ dispečerė patvirtino, jog vakar rytą sulaukta nemažai pranešimų, kad apsemti daugiabučių namų kiemai. Tačiau, pasak dispečerės, bendrovės darbuotojams nuvykus pagal iškvietimą, vanduo jau būdavo subėgęs į lietaus šulinius.

Teks mokėti

Paklaustas, kas gyventojams atlygins nuostolius, R.Lygutas tikino, kad tai buvo avarinė situacija.

O už avarijos likvidavimą gyventojams teks dar ir sumokėti. „Galbūt Naujakiemio gatvės 16 namui ir netaikysime mokesčio“, - svarstė R.Lygutas.

Savivaldybės Butų ūkio ir energetikos skyriaus specialistė Ilona Daulienė patarė gyventojams kreiptis į namų valdas, kad būtų nustatytas apipylimo faktas. Po to reikia samdyti nepriklausomą ekspertą, kuris nustatytų padarytą žalą. Ją išsireikalauti galima teisme.

„Namų valdos gali ir nepripažinti savo kaltės. Tačiau tai joms reikės įrodyti“, - sakė I.Daulienė.

Pernai - rekordas

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Lionginas Pakštys nuramino gyventojus, jog bent jau artimiausiomis dienomis smarkaus lietaus nenumatoma.

Jo teigimu, šiandien laukiami nepastovūs orai be žymesnio lietaus. Trečiadienį ir ketvirtadienį protarpiais gali palyti, o penktadienį kritulių tikimybė labai nedidelė.

L.Pakščio žodžiais, lietus yra labai reikalingas, nes gruntiniai vandenys dar nėra atsigavę po 2002 metų sausros.

Tuomet per visą rugpjūčio mėnesį iškrito tik 6 milimetrai kritulių. Liūčių rekordas pasiektas praėjusiais metais. Rugpjūtį užfiksuotas net 184 mm kritulių kiekis, kai šio mėnesio norma yra 89 mm kritulių.