Tai jau trečia per pastarąsias septynias dienas ištirta nuteistųjų kraujo mėginių partija iš Alytaus kolonijos.

Šiuo metu iš viso ištirti 924 nuteistųjų kraujo mėginiai, iš kurių 145 nustatyta ŽIV (daugiau kaip 15 proc. visų tirtų mėginių). Alytaus kolonijoje kali maždaug 1950 nuteistųjų.

Lietuvos AIDS centro laboratorijos vedėjas Algirdas Griškevičius BNS sakė, kad atlikus specialų tyrimą, kai kuriuose kraujo mėginiuose rastas didelis ŽIV antigeno kiekis, kuris rodo, kad žmogus užsikrėtė neseniai ir kad "procesas dar vyksta".

Pasak A.Griškevičiaus, tokių asmenų kraujas labai pavojingas kitiems žmonėms, nes jame ypač sparčiai dauginasi ŽIV virusas. Įvertindamas ištirtus ŽIV mėginius, laboratorijos vėdėjas prognozuoja, kad Alytaus kolonijoje gali būti asmenų, kurie šiuo metu yra infekuoti ŽIV, tačiau jie dar yra "lango periode", kai žmogus jau yra užsikrėtęs, bet laboratoriniais tyrimais to dar negalima nustatyti.

Pasak specialistų, "lango periodas" tęsiasi apie 21 dieną nuo užsikrėtimo. Nežiūrint į tai, kad laboratoriškai tuo metu ŽIV nenustatomas, toks žmogus jau gali užkrėsti kitus. Todėl medikai mano, kad nuteistųjų kraujas turės būti tiriamas pakartotinai dar po mėnesio.

Medikai įsitikinę, kad ŽIV išplito kalėjime per intraveninių narkotikų vartojimą.

BNS žiniomis, tokį žaibišką ŽIV paplitimą galėjo sąlygoti "nešvaraus" - su žmogaus imunodeficito virusu - skysto narkotiko patekimas į koloniją.

"ŽIV infekcija - kaip lakmuso popierėlis, kuris parodo asmens ar grupės arba net visos visuomenės rizikingą elgesį sveikatos ir socialine prasme", - penktadienį komentuodamas situaciją BNS sakė AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas.

Jo nuomone, turėtų būti skubiai peržiūrėti Nacionalinės narkotikų prevencijos ir kontrolės programos prioritetai bei jos įgyvendinimą koordinuojanti tarybos sudėtis.

Kalėjimų departamento direktorius Jonas Blaževičius dienraščiui "Respublika" sakė, kad Nacionalinėje narkotikų prevencijos programoje buvo numatytos priemonės bei pinigai ir įkalinimo įstaigoms, "tačiau iki 2001 metais mes negavome nė lito toms priemonėms įsigyti".

"Maža to, praėjusiais metais Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), darydama pataisas šioje programoje, iš viso įkalinimo įstaigas išmetė iš jos", - teigė J.Blaževičius.

SAM duomenimis, pernai minėtos programos įgyvendinimui Vyriausybė skyrė virš 6 mln. litų. BNS žiniomis, šios programos lėšų panaudojimą šiuo metu tiria Valstybės kontrolė.

Pasak AIDS centro, kraujo mėginiuose, kurie gauti iš Marijampolės ir Vilniaus kalėjimų žmogaus imunodeficito viruso kol kas nerasta.

Taip pat medikai akcentavo, kad "bus siekiama suteikti galimybę visiems pageidaujantiems nuteistiesiems nemokamai pasitikrinti dėl ŽIV infekcijos" ir todėl jau kreiptasi į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl papildomų lėšų skyrimo.

Alytaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje išaiškinti nauji ŽIV atvejai - tai didžiausias per visą nepriklausomybės laikotarpį nustatytas ŽIV protrūkis Lietuvoje.

Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos duomenimis, narkomanų kalėjimuose sparčiai daugėja.

2001 metais įkalinimo įstaigose buvo 1130 narkomanai, tai 1,7 karto daugiau nei 2000 metais. Šiuo metu iš viso įkalinimo įstaigose yra laikoma daugiau kaip 11 tūkst. nuteistųjų ir kalinamųjų.

Lietuvos AIDS centro duomenimis, šiuo metu be Alytaus kolonijoje diagnozuotų naujų ŽIV atvejų Lietuvoje yra 361 žmogus užsikrėtęs žmogaus imunodeficito virusu. Dauguma iš jų - jauni vyrai, vartojantys intraveninius narkotikus.