"Mano supratimu, tiek ponas Petras Navikas, tiek Jonas Udris arba laikraščio redaktorė yra tik instrumentai žaidime, kurį žaidžia ne be politikų pagalbos. Už žmonių, inicijuojančių skandalą, stovi politiniai interesai ir politinės jėgos", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė A.Paulauskas.

Paklaustas, kas, jo manymu, yra sukelto skandalo užsakovai, A.Paulauskas jų konkrečiai neįvardino.

"Negalėčiau atsakyti konkrečiai, bet manau, kad rudenį prasidedantys rinkimų vajai ir Seime laukiantys sprendimai įtakoja dabartinį politinį klimatą", - sakė NS lyderis.

Skandalas dėl NS finansų skaidrumo užsimezgė prieš keletą savaičių, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) gavo skundą, esą Valstybinės draudimo priežiūros komisijoje dirbantys socialliberalai protegavo partiją parėmusią lošimų bendrovę.

VRK sudaryta darbo grupė pradėjo tyrimą, tačiau įrodymų, pagrindžiančių mestus įtarimus, nerado.

Tyrimas buvo benugestantis, tačiau prieš VRK priimant sprendimą žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, vėl metantys įtarimų šešėlį ant NS finansų - tyrimas pratęstas, atsižvelgus į naujai pasirodžiusias žinias.

VRK posėdis, kuriame spręsta dėl socialliberalų finansų tyrimo, partijai tapo pretekstu apkaltinti komisiją šmeižtu.

Posėdyje buvo pateikiamos žiniasklaidoje pasirodžiusios bei kitais keliais komisiją pasiekusios žinios - esą su lošimų verslu susijusios bendrovės galėjo paremti NS per jos lyderio A.Paulausko vardo fondą, o lošimų bendrovės parama partijos kandidatei į prezidentus Vilijai Blinkevičiūtei galėjo būti nuslėpta.

Po šio posėdžio fondo direktorius Gediminas Dalinkevičius VRK įteikė raštą, kuriame reikalaujama paaiškinti, kodėl komisijos atstovas Jonas Udris "paskleidė tikrovės neatitinkančias žinias, kad lošimų versle dalyvaujanti įmonė pervedė į viešąją įstaigą "Artūro Paulausko fondas" 150 tūkst. eurų".

Viešosios įstaigos "Artūro Paulausko fondas" vadovas G.Dalinkevičius tikina, jog fondas iš viso nėra gavęs jokios finansinės paramos.

"Tai yra šmeižikiškas pareiškimas, aš turiu visus dokumentus, kurie tai įrodo", - VRK vadovui Zenonui Vaigauskui trečiadienį įteikęs raštišką prašymą pasiaiškinti dėl komisijos veiksmų žurnalistams sakė G.Dalinkevičius.

"Mes išgirdom G.Dalinkevičiaus tvirtinimą, kad jo atstovaujamas fondas jokių pinigų nėra gavęs. Dalykus, kurie gali įžeist, klaidinti, mano galva, reikia sakyti patikrinus, nes yra gana daug skleidžiamų gandų, kuriuos pasitikrinus paaiškėja, kad nėra pakankamai pagrįsta", - sakė Z.Vaigauskas.

Kaltinimus, kad partija galėjo būti paremta per paramos fondą, kuriam vadovauja jo žmona Jolanta, A.Paulauskas irgi atmetė kaip absurdiškus.

Tuo tarpu paaiškinti, kodėl, kaip teigia žiniasklaida, lošimų bendrovė už V.Blinkevičiūtės reklaminius stendus sumokėjo juos gaminusiai įmonei, socialliberalams sekasi sunkiau.

"Tiek V.Blinkevičiūtės, tiek Europos Parlamento rinkiminė kampanija vyko gegužės-birželio mėnesiais, kai tuo metu buvau sustabdęs narystę partijoj, nes ėjau laikinai prezidento pareigas. Visa ta kampanija vyko be manęs", - spaudos konferencijoje sakė A.Paulauskas.

Kaip rašė dienraštis "Lietuvos rytas", lošimų bendrovė "Mecom grupp" 2004 metų birželį padengė dalį V.Blinkevičiūtės rinkimų kampanijos išlaidų. "Lietuvos ryto" žiniomis, "Mecom grupp" Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kituose šalies miestuose prieš prezidento rinkimus užsakė įrengti keliasdešimt šios kandidatės reklamos stendų. Už paslaugas "Mecom grupp" atsiskaitė tiesiogiai su reklamos stendus įrengusia bendrove "JCDecaux Unicom". Reklama bendrovei atsiėjo daugiau kaip 70 tūkst. litų.

"Lietuvos rytas" teigia turintis buvusio "Mecom Grupp" vadovo Giedriaus Sakalausko pasirašytą sutartį, kuria bendrovė "JCDecaux Unicom" įsipareigoja įrengti 22 reklamos skydus įvairiuose Lietuvos miestuose.

Palyginus sutartyje dėl reklamos numatytas vietas ir "TNS Gallup" turimus 2004-ųjų gegužės ir birželio mėnesiais atliktos kandidatų į prezidentus lauko reklamos stebėsenos duomenis, matyti, jog "Mecom grupp" užsakytuose stenduose turėjo būti V.Blinkevičiūtės reklama.

Socialliberalų atsakingasis sekretorius Vaidas Pliusnis į kaltinimus, esą partija nuslėpė skirtą paramą, atsako apie ją, jei tokia buvo, nežinoję bei tvirtina negalintis atsakyti už kokios nors bendrovės veiksmus.

"Partija turėjo sutartį su viešųjų ryšių įmone, kuri užsiiminėjo reklamine kampanija. Mes sutartį turėjom su jais, mes jiems pervedėm virš 800 tūkst litų, ten yra ir už stendus mūsų apmokėjimas, viskas", - spaudos konferencijoje sakė V.Pliusnis.

Tuo tarpu dienraštyje pasirodžiusių žinių V.Pliusnis nekomentuoja. "Išskyrus vienam dienrašty parašytą hipotezę, daugiau nieko negirdėjau. Ir negaliu atsakyti už "Mecom Grupp" kaip štabo vadovas", - sakė V.Pliusnis.

Jei įtarimai dėl neskaidraus finansų tvarkymo pasitvirtintų, socialliberalams grėstų prarasti valstybės dotaciją. Rudenį šiai partijai iš biudžeto numatyta skirti 343 tūkst. litų.