Kaip pranešė Lietuvos televizijos žinių tarnyba, Lietuvos diplomato žūtį tiriančių ir pomirtinę ekspertizę atlikusių Baltarusijos pareigūnų teigimu, Vytauto Pociūno mirties priežastis - kritimas iš didelio aukščio, o realiausia mirties tyrimo versija - nelaimingas atsitikimas.

Anot "Baltarusijos valstybės saugumo pareigūnu" prisistačiusio asmens, realiausia tyrimo versija - nelaimingas atsitikimas. Anot baltarusių pareigūno, V.Pociūnas galėjo paslysti ir iškristi pro viešbučio "Inturist" kambario devintajame aukšte, kur gyveno, langą.

BNS žiniomis, žuvusio diplomato kūnas penktadienį bus pargabentas į Lietuvą.

Lietuvos valstybės saugumo departamentas (VSD) tyrimo kol kas nekomentuoja. "Mes kol kas tyrimo visiškai nekomentuojame", - BNS sakė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas.

VSD ir Generalinės prokuratūros pareigūnai trečiadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos diplomato mirties Breste aplinkybių nustatymo fakto. Ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį organizuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

Jis ketvirtadienį išvyko į Baltarusiją. Trečiadienį buvo išsiųstas ir ekspertas.

Lietuvos generalinis prokuroras Algimantas Valantinas teisinės pagalbos prašymu kreipėsi į Baltarusijos generalinį prokurorą, prašydamas leisti V. Pociūno palaikų teismo medicininiame tyrime dalyvauti M. Romerio universiteto Teismo medicinos instituto ekspertui. Toks sutikimas buvo gautas ir teismo medicinos ekspertas dr. Paulius Petreikis išvyko į Brestą.

Lietuvos pareigūnai taip pat prašė baltrusių pateikti informaciją apie nustatytas įvykio aplinkybes, teismo medicininio tyrimo akto ir kitų dokumentų kopijas.

Ketvirtadienį bus apklausiami su V. Pociūnu Breste buvę kiti Lietuvos konsulato Gardine darbuotojai. Anot A. Kliunkos, lietuviai negali patys atlikti tyrimo veiksmų Baltarusijoje ir gali dalyvauti šios šalies pareigūnų atliekamuose veiksmuose tik esant sutikimui iš jų pusės. Anot A. Kliunkos, gali būti sprendžiama dėl papildomos VSD pareigūno kūno ekspertizės Lietuvoje.

A. Kliunka nenorėjo komentuoti, kaip Lietuvos Generalinei prokuratūrai sekasi bendradarbiauti su Baltarusija tiriant rezonansines bylas, tačiau Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausioji prokurorė Laima Čekelienė DELFI teigė, jog bendradrbiaujant su Baltarusija dažniausiai randama bendra kalba.

„Tiriant bylas dažniausiai pasiekiami visi susitarimai su Baltarusijos pareigūnais“, - DELFI sakė L. Čekelienė.

A. Kliunka sakė, kad kol kas Lietuvos pareigūnai tikisi iš Baltarusijos pusės geranoriško bendradarbiavimo, kuris dabar ir vyksta.

Kaip pranešė VSD, šiuo metu Breste jau dirba vienas Lietuvos pareigūnas, artimiausiu metu išvyks dar trys. „Šį atvejį tiriame labai dėmesingai ir atsakingai. Tai – neeilinis atvejis Lietuvos istorijoje, bus dėmesys skiriamas iš abiejų institucijų – Užsienio reikalų ministerijos ir VSD“, - teigė užsienio reikalų ministras.

Premjeras Gediminas Kirkilas tvirtina, kad Baltarusijos teisėsauga bendradarbiauja ir "nieko neslepia" tiriant čia žuvusio Lietuvos diplomato, valstybės saugumo karininko Vytauto Pociūno mirties aplinkybes.

"Valstybinis tyrimas jau vyksta. Labai svarbu tai, kad Baltarusijos teisėsauga bendradarbiauja. Mūsų ekspertai yra nuvykę, ir pats svarbiausias dalykas, kad nieko neslepiama. Neraminančios informacijos aplinkui yra, tačiau aš tikiuosi, kad jeigu Baltarusijos teisėsauga, mūsų ekspertai, diplomatai bendradarbiaus, mes šitą tiesą surasime, ir duosime visus atsakymus", - interviu "Žinių radijui" ketvirtadienį sakė premjeras.

Anot jo, Vyriausybė, Užsienio reikalų ministerija, Valstybės saugumo departamentas, Generalinė prokuratūra sutelks visas įmanomas pajėgas, kad šis įvykis būtų ištirtas iki galo.

Dienraštis "Kauno diena" praneša, kad Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai neoficialiai teigia, jog galbūt V.Pociūnas galėjo iškristi pro langą, kai bandė jį atidaryti arba uždaryti. Balkono viešbučio numeryje nebuvo. Jokių įsilaužimo žymių į saugumo karininko numerį irgi neaptikta.

Kaip praneša LTV informacinė laida "Panorama", Baltarusijos ambasada trečiadienį vakare išreiškė užuojautą dėl Lietuvos diplomato žūties.

Kaip BNS sakė Valstybės saugumo departamento atstovas spaudai Vytautas Makauskas, VSD darbuotojas V.Pociūnas buvo oficialiai deleguotas į pareigas URM atstovybėje.

Paprastai saugumo darbuotojai užtikrina diplomatinės atstovybės informacinę apsaugą, yra atsakingi už atstovybės imunitetą. Iki paskyrimo į Gardiną V.Pociūnas vadovavo VSD valdybai.

Lietuvos saugumo karininko kūnas rastas prie viešbučio "Inturist". Įtariama, kad 48-erių metų V.Pociūnas iškrito per daugiaaukščio pastato langą.

V.Pociūnas buvo Lietuvos televizijos žurnalistės Liudvikos Pociūnienės vyras. Jie augino keturis vaikus, jauniausiai dukrai – vos 13 metų.

Tragiška vakaro atomazga

Pasak dienraščio "Lietuvos rytas", pažinojusieji V.Pociūną iškart atmetė savižudybės ar nelaimingo atvejo versijas. Manoma, jog patyręs Valstybės saugumo departamento karininkas galėjo tapti Baltarusijos specialiųjų tarnybų auka.

„Lietuvos rytas“ prakalbino šio viešbučio darbuotojus, kurie budėjos antradienio vakarą ir matė V.Pociūną paskutinėmis jo gyvenimo valandomis. Anot jų, po priėmimo Ukrainos konsulate V.Pociūnas su dviem lietuviškai kalbančiais vyrais apie 22 valandą grįžo į savo kambarį.

Viešbučio tarnautojai „Lietuvos rytui“ teigė, kad svečiai neatrodė išgėrę.

Pasak "Kauno dienos", V.Pociūnas antradienį vakare kartu su keliais Baltarusijoje reziduojančiais Lietuvos ir nemažai kitų šalių diplomatų dalyvavo furšete, kurį surengė Breste įsikūręs Ukrainos generalinis konsulatas. Šis priėmimas, surengtas Ukrainos 15-ųjų nepriklausomybės paskelbimo metinių proga, ir buvo lemtingos V.Pociūno tarnybinės komandiruotės tikslas.

Viešbučio darbuotojų žiniomis, kartu su V.Pociūnu buvo dar vienas Lietuvos generalinio konsulato darbuotojas bei juos vežęs vairuotojas. Baltarusijos dienraščio "Večernyj Brest" žiniomis, kartu su V.Pociūnu grįžo taip pat priėmime dalyvavęs URM Politikos planavimo skyriaus vedėjas Dainius Trinkūnas.

Pusvalandį pasėdėjusi kompanija išsiskirstė. Du vyriškiai išėjo iš kambario, o likęs vienas V.Pociūnas nutarė padirbėti – lange dar ilgokai degė šviesa.

Apie antrą valandą nakties viešbučio saugumo tarnybos darbuotojai išgirdo duslų smūgį. Jie apžiūrėjo viešbučio teritoriją, bet nieko įtartina nepamatė.

V.Pociūno kūną aptiko vakar ryte į darbą atėję statybininkai.

Ryte įžengę į V.Pociūno kambarį viešbučio darbuotojai rado pusės litro brendžio butelį. Gėrimo buvo likę apie šimtą gramų. Šalia stovėjo trys plastikiniai indeliai su nebaigtu gerti brendžiu.

Beje, V.Pociūną gerai pažįstantys žmonės tvirtina, kad vyras išvis vengė alkoholinių gėrimų.

Viešbučio darbuotojai „Lietuvos rytui“ sakė žinoję, kad įsikūrę asmenys yra Lietuvos diplomatai. Atvykę jie pateikė diplomatinius pasus.

Svečiai buvo apgyvendinti skirtinguose kambariuose devintame viešbučio aukšte. V.Pociūnui teko 909-asis numeris.

Anot darbuotojų, viešbutyje vyrai planavo praleisti tik vieną naktį – jau kitą rytą jie ketino grįžti į Gardiną.

P.Vaitiekūnas išreiškė užuojautą

Užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas trečiadienį Vyriausybėje per žurnalistus išreiškė užuojautą žuvusio artimiesiems ir giminėms.

„Mano ambasadoriavimo Minske metu V. Pociūnas pradėjo dirbti ir aš gerai jį pažįstu. Pareigingas, darbštus, sąžiningas tarnautojas", - kalbėjo ministras.

„Apgailestauju, kad šiame etape galiu pasakyti tik tiek, kad vyksta tyrimas. Tai – labai rimtas atvejis, ir bet kokie spėliojimai šiuo metu būtų žalingi ir kenksmingi Lietuvos interesams", - teigė P. Vaitiekūnas.

Jis teigė įvykio aplinkybes žinąs, bet nenorįs ir negalįs komentuoti, kol tyrimas nebus baigtas. P. Vaitiekūnas atsisakė atskleisti preliminarius duomenis – ar V. Pociūno žūtis buvo nelaimingas atsitikimas, ar mirtis buvo tyčinė. Tačiau esą tiriamos visos versijos.

Konservatoriai reikalauja valstybinio tyrimo

Opozicinės Tėvynės sąjungos vadovas, Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius mano, jog Lietuvos teisėsauga turi atlikti valstybinį tyrimą dėl V. Pociūno žūties. Buvęs konservatorių vadovas europarlamentaras Vytautas Landsbergis teigia, jog Lietuvos diplomato žūtis - ne kas kita, o politinis nužudymas.

„Turi būti atliktas pats rimčiausias ir giliausias valstybinis šio įvykio tyrimas. Žinant visas profesines V.Pociūno veiklos aplinkybes, toks įvykis kelia labai daug liūdnų minčių ir klausimų. Todėl tyrimas turi būti pats rimčiausias, nepasitikint Baltarusijos tyrimais ir mes tikrai tuo rūpinsimės, kad taip būtų", - BNS sakė A.Kubilius.

V. Pociūnas buvo vienas pagrindinių Lietuvos saugumo pareigūnų, tyrusių eksprezidento Rolando Pakso, jo aplinkos ir finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo sąsajas ir veiklą.

„Aš jį prisimenu iš parlamentinės Aloyzo Sakalo vadovautos laikinosios komisijos, tyrusios eksprezidento R. Pakso ir jo aplinkos veiklą, kaip labai principingą ir dalykišką pareigūną ir tai verčia dar giliau susimąstyti, kodėl tai, kas dabar įvyko - įvyko", - teigė A. Kubilius.

V. Landsbergio nuomone, pastaroji Lietuvos diplomato ir saugumo pareigūno žūtis būsiąs dar vienas išbandymas Lietuvos valstybei.

„Pirma mintis apie tokį įvykį yra ta, kad nelaimingo atsikimo versija - visiškai neįtikina. O alternatyva tik viena - nužudymas ir, be abejo, nužudymas politinis. Nesinorėtų galvoti taip, kaip kad kitą dieną po Medininkų žudynių, kai aš padariau viešą išvadą, kad nuo šiol jie pradeda žudyti pareigūnus, ligi tol mušę, terorizavę, deginę. Kadangi tai įvyko šalyje, kuri ne tik slepia, bet ir išaukština sausio 13-osios nusikaltėlius - pirmiausia generolą Vladimirą Uschopčiką, kuri išteisino Gintaro Žagunio (Lietuvos pasieniečio - BNS) žudikus, faktiškai nubaudė labai mažai ir sąlygiškai už pasalūnišką teroristinį Lietuvos pareigūno nužudymą", - sakė V. Landsbergis.

Anot europarlamentaro, nepanašu, kad padėtis Baltarusijoje būtų pagerėjusi, todėl Lietuva savo ruožtu turi tirti diplomato žūties aplinkybes.

„Neturime šio dalyko palikti vien Baltarusijos milicijos ar KGB (saugumo) tyrimui, bet, savo ruožtu, privalome atlikti visus kriminalinio ar galimo politinio nužudymo tyrimus, kokie jie bebūtų sunkūs, gal ir skaudūs velionio šeimai. Čia yra valstybinis reikalas ir pamatysime, ko verta mūsų valstybė", - kalbėjo V. Landsbergis.

Darbas buvo įvertintas apdovanojimais

V. Pociūnui rugsėjo 24 dieną būtų sukakę 49-eri. Fizikos studijas Vilniaus universitete baigęs pareigūnas VSD dirbo 14 metų, ėjo įvairias pareigas, turėjo vyresniojo valstybės patarėjo rangą.

Kaip teigiama VSD pranešime, V. Pociūno tarnyba departamente buvo įvertinta įvairiais apdovanojimais. 2000 metais jis buvo apdovanotas vardiniu šaunamuoju ginklu, 2002-aisiais jam įteiktas VSD žinybinis pasižymėjimo ženklas „Už nuopelnus tarnyboje”, 2004-aisiais – trečiojo laipsnio VSD žinybinis pasižymėjimo ženklas „Nuopelnų kryžius”. V. Pociūnas buvo apdovanotas ir valstybiniais apdovanojimais – 1996 metais Sausio 13-osios medaliu bei 2004 metais Vyčio kryžiaus ordinu.