Nesulaukusi teigiamo socialdemokratų atsakymo, Nepriklausoma frakcija balsavimo išvakarėse nusprendė neberemti Seimo valdančiosios daugumos, todėl jai teko skubiai ieškoti kompromisų su liberalais.

Vakar Seimas dar kartą atidėjo antrąjį balsavimą dėl Konstitucijos pataisų, kurios pratęstų savivaldybių kadenciją ir suteiktų galimybę savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauti užsieniečiams.

Kairieji pasiūlymui nepritarė

Socialdemokratų įsitikinimu, Vilniaus reikalai negali būti siejami su Seime vykusiu balsavimu dėl Konstitucijos pataisų.

"Mūsų frakcijos nariams sostinės savivaldybėje yra kilę abejonių dėl tam tikrų Vilniaus miesto mero sprendimų, bet mes į tuos reikalus nesikišame, ji pati priima sprendimus", - teigė Seimo vicepirmininkas ir vienas Socialdemokratų partijos lyderių Vytenis Andriukaitis.

Didelis naujokų apetitas

V.Andriukaitis "Lietuvos rytui" patvirtino, kad su 9 narius turinčia Seimo Nepriklausoma frakcija vyko derybos dėl paramos per vakarykštį balsavimą.

Tačiau socialdemokratas tikino, kad balsavimo išvakarėse vykusiame pokalbyje su R.Paksu nebuvo tiesmukai keliamas reikalavimas palaikyti interpeliaciją A.Zuokui: "Buvo kalbama apie galimą bendradarbiavimą savivaldybėje, bendras pozicijas atskirais klausimais".

Tuo tarpu kai kurie socialdemokratai "Lietuvos rytui" tvirtino, kad konkrečias politikos naujokų liberalų demokratų užgaidas atsisakyta tenkinti todėl, jog tai gali būti ne pabaiga.

"Vėliau R.Paksas gali kelti sąlygą remti jį Prezidento rinkimuose", - pasakė pavardės nenorėjęs skelbti socialdemokratas.

Liberalai įžvelgė šantažą

Liberalų sąjungos lyderis Eugenijus Gentvilas vykusias R.Pakso ir socialdemokratų derybas vakar pavadino paprasčiausiu šantažu: "Nesuprantama, kai valstybinio lygmens klausimas yra siejamas su personalinėmis simpatijomis ar antipatijomis".

E.Gentvilas mano, jog už paramą per balsavimą galima kelti politinius reikalavimus.

"Reikia tiesiog jausti, ar kirvis atitinka kotą. Šiuo atveju pagrindiniai politinio gyvenimo pasikeitimai negali būti sietini su vieno asmens užimamu postu. Tai rodo politinį nebrandumą", - teigė liberalas.

Derybas pavadino gandais

Tuo tarpu liberalų demokratų lyderis R.Paksas kalbas apie vykusias užkulisines derybas su socialdemokratais dėl paramos interpeliacijai pavadino absurdiškomis.

R.Paksas tikino net nesusitikęs su V.Andriukaičiu.