Nuo balandžio mėnesio pradėtų taikyti limitų kompensuojamiesiems vaistams nukentėjo sergantieji bronchine astma, glaukoma, taip pat psichikos ligomis.

Vyras vos neprarado akies

Dėl kompensuojamųjų vaistų limitavimo tvarkos Švenčionių rajone, Trūdų kaime, gyvenantis 65 metų Edvardas Lisauskas vos neapako kairiąja akimi.

Nė dienos be vaistų negalintis išsiversti E.Lisauskas buvo nemaloniai nustebintas, kai Švenčionių ligoninės gydytoja Laima Karvelienė pareiškė neturinti teisės toliau skirti vaistų, kuriuos ligonis vartojo daugiau kaip pusantrų metų.

Nuo 1998 metų glaukoma sergantis vyras nekaltina Švenčionių poliklinikos gydytojos, kuri jam atsisakė skirti nuo akispūdžio būtinus du gana brangius vaistus "Xalatan" ir "Cosopt".

Lašų "Xalatan" buteliukas, kurio pakanka mėnesiui, kainuoja apie 63, o "Cosopt" - apie 55 litus.

Skyrė pigesnių vaistų

Gydytoja L.Karvelienė balandžio mėnesį jau buvo baigusi jai skirto 1,5 tūkstančio litų limitą, todėl vietoj anksčiau vartotų vaistų ji išrašė E.Lisauskui ankstesnės kartos vaistą "Tim-alcon". Jo kaina - apie 4,5 lito, bet šis vaistas skiriamas tik glaukomos gydymo pradžioje.

"Man gydytoja pasakė: "Dovanok, Lisauskai, beveik dvejus metus gavai brangių vaistų, todėl dabar skirsiu pigesnių, o vėliau žiūrėsime", - prisiminė ligonis.

Gydytoja L.Karvelienė "Lietuvos rytui" aiškino, kad pigesni vaistai nuo glaukomos nėra blogesni: "Jų veikimas toks pat, bet juos ligoniui reikia dažniau lašinti. Manau, pasielgiau teisingai, nes visi esame priversti pereiti prie pigesnių preparatų skyrimo".

Akį teko skubiai operuoti

Netrukus E.Lisausko savijauta pablogėjo. Vyras atvyko konsultuotis į Vilniaus universiteto Santariškių ligoninę. Čia ištyrus paaiškėjo, kad jo kairiosios akies akispūdis - tris kartus didesnis už normalų.

Eksperimentavimas su pigesniais vaistais E.Lisauskui baigėsi operacinėje - vyrui teko skubiai antrą kartą operuoti kairiąją akį. Be operacijos grėsė akies nervo ląstelių žūtis.

"Mes turėjome šį ligonį operuoti tik dėl to, kad jį gydanti gydytoja atsisakė skirti būtinų vaistų", - pripažino Akių klinikos skyriaus vedėja medicinos mokslų daktarė Rasa Bagdonienė.

Ji nuogąstauja, kad, išleidus E.Lisauską iš ligoninės į namus, vyras ir toliau negaus būtinų vaistų gydyti kol kas mažiau glaukomos pažeistą dešiniąją akį. Už vieną sudėtingiausių akies mikrochirurginių operacijų ir pooperacinį gydymą Vilniaus teritorinė ligonių kasa Santariškių ligoninei turės sumokėti daugiau kaip tūkstantį litų.

Už šią sumą E.Lisauskas būtų galėjęs gydytis efektyviais vaistais nuo glaukomos apie 8 mėnesius.

Vietoj recepto - operacija

"Dėl vaistų limito kompensuojamieji vaistai neišrašomi. Siunčiamas procedūrai".

Taip Vilniaus Antakalnio poliklinikos gydytoja Ilona Aleksiūnienė užrašė ant glaukoma sergančio 62 metų vilniečio Stanislovo Razmierskio siuntimo lazerinei akispūdžio mažinimo operacijai.

Per mėnesį gydytoja I.Aleksiūnienė turi teisę išrašyti vaistų ne daugiau kaip už tūkstantį litų.

"Anksčiau dar buvo įmanoma glaukomos progresavimą pristabdyti vaistais. Dabar tokios sumos tikrai nepakanka. Todėl esame priversti kur kas dažniau pacientus siųsti į ligoninę operacijoms", - pasakojo gydytoja I.Aleksiūnienė.

Ligoniams - pavojingas metas

Vaistų kvotų įvedimas sutapo su pačiu pavojingiausiu metų laikotarpiu bronchine astma sergantiems žmonėms. Žiedadulkės, kiti alergenai kaipmat išprovokuoja ligos priepuolius tiems, kurie negauna visų reikalingų ligą slopinančių vaistų.

Kauno rajone, Domeikavoje, gyvenanti Viktorija Šimkuvienė jau žino, ką reiškia, kai paūmėja jos dukters Kristinos, sergančios bronchine alergine astma, liga: "Jei liga negydoma, prasideda ne tik dusulys, sloga, kosulys ar užtinsta akys - visa tai išsivysto į sunkų ir vaistams nepasiduodantį plaučių uždegimą. Tokiu atveju jis gydomas tik brangiausiais antibiotikais".

Nuo pirmos klasės astma serganti keturiolikametė, neseniai tik keletą dienų negavusi jai reikalingų vaistų, ėmė dusti.

V.Šimkuvienė įsitikinusi, kad valstybei būtų gerokai pigiau gydyti dukters ligą nei paskui gelbėti ją po ligos komplikacijų. Tuo labiau kad, susirgus plaučių uždegimu, vartojami ir brangūs antibiotikai, ir vaistai nuo astmos.

Išgelbėjo deguonies kaukė

Trakų rajono Rūdiškių mokyklos pirmokė Olga Voronova gegužės pirmąją vos neužduso motinos akyse. Ji neturėjo bronchinės astmos priepuolius stabdančių vaistų "Singulair".

Nuo pusantrų metų bronchine astma sergančiai mergaitei Naujininkų poliklinikos pediatrė atsisakė skirti 168 litus per mėnesį kainuojantį vaistą, aiškindama, kad jau pasibaigė limitas.

Pamėlusią septynmetę dukterį Tatjana Voronova pati atvežė į Vilniaus universitetinės ligoninės Vaikų ligų kliniką. Moteris nerimavo, kad mergaitė gali mirti, todėl nelaukė greitosios medicinos pagalbos automobilio.

Tą vakarą ligoninėje budėjusi pirmojo vaikų skyriaus vedėja Vanda Kriukienė teigė, kad Olgos būklė buvo labai bloga: "Ji duso, dejavo, ištardavo tik atskirus žodžius. Teko nuolatos naudoti deguonies kaukę, leisti į veną daug hormonų ir bronchus plečiančių vaistų".

Pilnos psichiatrijos įstaigos

Į Vilniaus psichikos sveikatos centrą Vasaros gatvėje pateko jau daugiau nei dešimt pacientų, kuriems sveikata ryškiai pablogėjo po to, kai modernūs vaistai buvo pakeisti ankstesnės kartos medikamentais.

Nuo vaistų kvotų ypač nukentėjo sergantieji šizofrenija ir silpnaprotyste. Jiems vėl atsirado seniai nepatirtos haliucinacijos, išryškėjo nepageidaujami šalutiniai vaistų poveikiai.

Vienas lovadienis ligoninėje įvertintas 63 litais. Ligonių kasa už gydymo kursą moka per 3000 litų.

Tai yra 5-10 kartų brangiau, nei vieno mėnesio gydymasis moderniais ir komplikacijų nekeliančiais vaistais, padedančiais ligoniams gyventi visavertį gyvenimą tarp sveikų žmonių.