Į dvasininko aukojamas atsisveikinimo pamaldas Vilniaus universiteto Šv.Jonų bendruomenė rinkosi praėjusį sekmadienį. „Mažosios studijos“ radijo eteryje 7 metus trukusių pranciškono Juliaus Sasnausko ir jėzuitų vienuolio A.Saulaičio laidų ciklą užbaigė pokalbis apie didžiausią krikščionišką dorybę – meilę.

Kunigo įsitikinimu, tai – svarbiausia, nes, kaip sako apaštalas Paulius, meilė niekada nesibaigia.

„Aš pats kartais sakau vietoj „mylėti“ – „branginti“ kitą žmogų arba „vertinti“ - žiūrint kokiam kontekste, kad ne tik tą patį žodį vartočiau, bet ką ta visuma galėtų reikšti“, - kalbėjo savo tolerancija, atidumu kiekvienam sutiktajam daugybę žmonių prie Dievo patraukęs kunigas.

Reikalingas visur

Vasaros pradžioje sužinoję apie A.Saulaičio išsiuntimą, akademinės bendruomenės atstovai ir tikintieji vienuolijos vyresnybės prašė palikti jį Lietuvoje. Kunigo bendražygiai teigė puikiai įsivaizduojantys, kad jis reikalingas visur – ir Čikagoje, ir Brazilijoje, bet kaip niekur kitur čia.

„Tėvas Saulaitis - reikšminga Lietuvos religinio, visuomeninio ir kultūrinio gyvenimo figūra ir 7 ar 9 žmonėmis jo taip paprastai nepakeisi, - DELFI sakė Vilniaus dailės akademijos dėstytoja Ramutė Rachlevičiūtė.

Pasak jos, į įvairius susitikimus, televizijos, radijo laidas nuolat kviečiamas kunigas bene pirmas iš Lietuvos dvasininkų prakalbo apie išsiskyrusių žmonių dvasines problemas, atkreipė dėmesį į tai, kad ne tik moterys, bet ir vyrai išgyvena šeimyninio ir dvasinio gyvenimo krizes, dirba su nusižudžiusiųjų artimaisiais, vaikais.

Kelių knygų, populiarių vadovėlių studentams autorius (vienas iš jų kaip per daug liberalus buvo uždraustas - DELFI) pasiekė, kad socialinis Bažnyčios mokymas, religijos bei kultūros paskaitos būtų dėstomos penkiuose šalies universitetuose.

Lietuvoje nuo 1997-ųjų

1939 metais Kaune gimęs A.Saulaitis iš Lietuvos išvyko Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, 1949-aisiais su šeima emigravo į JAV. Fairfield universitete baigęs chemijos bakalauro studijas, Boston College universitete įgijo filosofijos, teologijos ir chemijos magistro laipsnius.

1961 metais įstojo į Jėzaus Draugiją, po aštuonerių metų buvo įšventintas kunigu. Dirbo San Paulo lietuvių parapijos vikaru, nuo 1970 iki 1977 metų vadovavo Čikagos Jaunimo centrui, vėliau – už Lietuvos ribų gyvenančių lietuvių jėzuitų vyresniuoju.

Į Lietuvą A. Saulaitis paskirtas 1997 metais. Iki 2003-ųjų ėjo Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincijolo pareigas, aktyviai bendradarbiavo spaudoje, dalyvavo skautų sąjūdyje, užsienio lietuvių jaunimo organizacijų veikloje, dėstė Vilniaus universitete, MykoloRomerio universitete, Dailės akademijoje.

Daugybės žmonių dvasios tėvas buvo nuolat kviečiamas vesti susikaupimo dienas, skaityti pranešimus mokslinėse konferencijose.