Deja, žiniasklaidos atstovai šiame susibūrime nebuvo pageidaujami, nors už atvirą susirinkimą balsavo kone pusė iš 67 į jį atėjusių „darbiečių“. Kad skyriaus susiėjime ketina dalyvauti žurnalistai, jo vadovus suskubo informuoti šiai partijai kartu su dukra priklausanti vieno miesto dienraščio žurnalistė, matyt, norėdama įrodyti ypatingą savo lojalumą pasirinktai partijai. Politinė priklausomybė kolegei pasirodė svarbiau už visuomenės informavimą.

Nusprendus atsiklausti partijos narių nuomonės, kokią susirinkimo formą pasirinkti, nesigirdėjo jokio garsaus pasipiktinimo dėl to, kad susirinkimo eiga būtų viešinama. Atvirkščiai, daug eilinių skyriaus narių tvirtino neprieštaraujantys viešumui, nes neturintys ko slėpti. Deja, susirinkimui pirmininkaujančiam asmeniui pradėjus neaiškiai formuluoti teiginius, už ką reikia balsuoti, žmonės nebesuprato, kokiu tikslu turi pakelti mandatus.

Po tarsi specialiai sukelto chaoso ir ne visiems aiškaus balsų skaičiavimo buvo paskelbta, kad už atvirą susirinkimą balsavo kiek mažiau nei pusė jo dalyvių. Taigi žiniasklaidos atstovų paprašyta apleisti salę.

Senas nebeįtinka?

Vėliau Darbo partijos Panevėžio skyriaus pirmininkas Petras Narkevičius “Sekundei” teigė, kad skyriaus narių susirinkimą, kuriame nedalyvavo nė pusė visų narių, buvo reikalinga sukviesti rengiantis rugpjūčio 26 dieną vyksiančiam Darbo partijos suvažiavimui.

Anot pirmininko, reikėjo rekomenduoti galimus kandidatus į šį suvažiavimą ir į partijos pirmininko postą. Taip pat buvo būtina konfidencialiai aptarti kai kuriuos vidaus ir su vadovybe susijusius klausimus. P.Narkevičius sutiko, kad balsavimas dėl žiniasklaidos dalyvavimo susirinkime nebuvo aiškus bei sklandus – jo vedėjai skyriaus pirmininkas dėl to tvirtina pareiškęs pastabą.

Pasiteiravus, ar tarp skyriaus narių nėra jokio bruzdėjimo dėl Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho pozicijos, Darbo partijos miesto skyriaus vadovas neneigė, jog kai kurie žmonės nori ir tikisi permainų. „Aš ir pats manau, kad partijai permainos reikalingos. Galbūt reikalingas ir naujas vadovas, nes senas ir yra senas“, – paslaptingai tvirtino P.Narkevičius. Į Darbo partijos pirmininko postą panevėžiečiai, pašnekovo teigimu, ketina siūlyti du kandidatus – Vidą Gedvilą ir šiuo metu laikinai pirmininko pareigas einančią parlamentarę Loretą Graužinienę.

Ragino nesiskirstyti

Nors sklando kalbos, kad Registrų centre jau rezervuotas naujas Darbo partijos pavadinimas, kuris gali būti reikalingas tuo atveju, jei tyrimas dėl, kaip įtariama, apgaulingai tvarkytos Darbo partijos buhalterijos pasisuktų taip, kad partijos, kaip juridinio asmens, veikla būtų sustabdyta, Panevėžio skyriaus pirmininkas tikina: ketvirtadienio susirinkime apie tai kalbėta nebuvo.

Kaip “Sekundę” informavo patikimi šaltiniai, į susirinkimą Panevėžyje atvykusi L.Graužinienė, Seimo narys Rimantas Bašys bei Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Vytautas Kamblevičius tiksliai neatsakė panevėžiečiams, ar V.Uspaskichas ketina dalyvauti numatomame Darbo partijos suvažiavime, taip pat konkrečiai neįvardijo, kas galėjo užsakyti partiją sukrėtusį skandalą. Svečiai ragino partiečius būti vieningiems, nesiskirstyti, tikino, jog kaltinimai partijai gali būti ir nepareikšti, pastebėjo, kad, jei atsitiktų priešingai, Lietuvoje būtų pirmas atvejis, kai apkaltinamas juridinis asmuo.

Šaltiniai teigia, jog Darbo partija iš skandalo bando išsikapstyti pasisamdydama net šešis advokatus, o jos dabartiniai lyderiai patys pataria V.Uspaskichui negrįžti į Lietuvą, kad jis nebūtų neteisingai apkaltintas ir suimtas.

Kaip žinoma, Darbo partijos įkūrėjas Lietuvoje nesirodo jau nuo gegužės mėnesio. Tuo laiku, kai partijos būstinėje buvo atliekama krata, V.Uspaskicho mūsų šalyje jau nebebuvo. Dabar skandalingasis politikas per patikėtinius reikalauja tarptautinio orderio, o jei Lietuvos prokurorai taip ir padarys, jis žada gintis Rusijos teismuose arba siūlo atvažiuoti jo pasiimti į Maskvą, jei Rusija jį išduos.