Apie tai agentūrai "Interfax" pranešė Rusijos Karinių oro pajėgų ir Oro gynybos 6-osios armijos vadas generolas majoras Vladimiras Sviridovas.

Dar sausio mėnesį nė 40-ties neturintis V.Trojanovas sėkmingai praėjo medicinos patikrinimą, bet jau tuomet teigta, kad šiam pilotui tenka dalis kaltės dėl Rusijos naikintuvo katastrofos Lietuvoje, nes jis "parodė aplaidumą ruošdamasis skrydžiui, už ką ant jo pyksta armijos vadovybė".

V.Trojanovo, kaip viršgarsinio reaktyvinio lėktuvo lakūno, karjerai buvo iškilusi grėsmė ne tik dėl vadovybės nemalonės, bet ir dėl to, kad jam dukart teko katapultuotis. Katapultavimosi metu, kai reaktyvinis užtaisas išmeta pilotą su krėslu iš kabinos, milžiniškos perkrovos suriečia kūną į "embriono" pozą, todėl neretai pažeidžiami arba pasislenka stuburo slanksteliai.

BNS žiniomis, V.Trojanovui prieš pusantro dešimtmečio, kai mokėsi lakūnų mokykloje, teko katapultuotis iš dviviečio reaktyvinio mokomojo lėktuvo "L-39 Albatros". Antrąjį kartą V.Trojanovas katapultavosi pernai rugsėjo 15 dieną iš į Lietuvos oro erdvę atklydusio "Su-27", kuriam virš Jurbarko rajono baigėsi degalai.

Praėjusių metų pabaigoje majorui V.Trojanovui, tarnavusiam Leningrado srities Siverskojės aviacijos garnizone, buvo pažeminta kvalifikacinė kategorija.

Rusijos "Su-27" sudužo rugsėjo 15 dieną Šakių rajone, pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi, maždaug už pusšimčio kilometrų nuo Kauno.

Pilotas saugiai katapultavosi ir nusileido parašiutu kaimyniniame Jurbarko rajone. Aukų išvengta, nes lėktuvas nukrito laukuose atokiau nuo gyvenviečių.

Naikintuvo katastrofą tyrusi tarpžinybinė komisija konstatavo, jog "Su-27" įskridimą į Lietuvos oro erdvę ir sudužimą nulėmė "techninių, organizacinių ir žmogiškų veiksmų visuma". Tyrimas atskleidė Rusijos piloto bei oro kontrolierių klaidų ir aplaidumų grandinę, kuri lydėjo "Su-27" skrydį nuo pat jo pakilimo iš bazės Leningrado srityje.

Lietuvoje V.Trojanovui buvo iškelta byla dėl tartptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo, bet netrukus nutraukta. Pilotas grąžintas Rusijai, kaip ir naikintuvo nuolaužos, o Rusija atlygino Lietuvai katastrofos padarytą žalą - 19 tūkst. eurų.