Tai ministras nusprendė išsiaiškinti nurodydamas Policijos departamento (PD) Vidaus tyrimų valdybai atlikti tarnybinį patikrinimą ir pateikti išvadas dėl policijos patrulių, pasiėmusių ir vežusių rašytoją, veiksmų. Nugabentas į nakvynės namų filialą, G.Beresnevičius netrukus mirė.

PD atstovai DELFI sakė, kad ministras prašė tarnybinį patikrinimą atlikti kiek įmanoma greičiau. Esą spaudoje buvo pasirodę skirtingos G.Beresnevičiaus gabenimo į nakvynės namus versijos.

Todėl bus aiškinamasi, kiek pranešimų policija gavo iš Sirvydo gatvėje esančio baro „Trečias brolis“ ir jo prieigų, kokie patruliai vyko į įvykio vietą.

Tarnybinį patikrinimą PD pavedė atlikti Vilniaus vyriausiajam policijos komisariatui. Patikrinimą atlikinėsiantys pareigūnai turės apklausti naktį iš šeštadienio į sekmadienį bare dirbusius darbuotojus bei budėjusius patrulius.

Bus siekiama išsiaiškinti, ar bare tarp G.Beresnevičiaus ir kitų lankytojų nebuvo kilęs žodinis ar muštynėmis pasibaigęs konfliktas. Reikės atsakyti į klausimą, kas ir kaip jį išprašė iš baro į gatvę, kur jį sulaikė atvykę patruliai. Jei jiems trečiadienis nėra laisva diena, tai jie turėtų būti apklausti dar šiandien.

Tyrėjus taip pat domins G.Beresnevičiaus atvežimo prie nakvynės namų detalios aplinkybės. Bus išsiaiškinta, ar vyras sukniubo tik išlipęs iš pareigūnų automobilio, ar vėliau. Kokie medikai išbėgo į lauką arba kokie bandė atgaivinti jį viduje.

Kitą tyrimą dėl G.Beresnevičius mirties priežasties atlieka Vilniaus policijos Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyrius. Jo pareigūnams talkinantys ekspertai jau nustatė, kad rašytojas, pirminiais duomenimis, galėjo mirti savo mirtimi. Pagrindine jos priežastimi įvardijamas alkoholio perdozavimas ir širdies veiklos sutrikimas.

„Jokio požymio, kad jis patyrė smurtą, nėra, jeigu ir apsikumščiavo su kuo bare ar krito - tai tikrai nebuvo jo mirties priežastimi“, - antradienį BNS sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Brunonas Maculevičius. Tačiau tikslios rašytojo mirties priežastys bus žinomos maždaug po mėnesio.

Tuo tarpu grupė žinomų visuomenės veikėjų prašo generalinio prokuroro Algimanto Valantino užtikrinti, kad būtų visapusiškai bei objektyviai ištirtos G.Beresnevičiaus netikėtos mirties aplinkybės ir ragina kuo greičiau tyrimo rezultatus pristatyti visuomenei.

Kreipimąsi, kuris generaliniam prokurorui bus įteiktas ketvirtadienį, pasirašė Vytautas Ališauskas, Diana Vilytė, Darius Kuolys, Leonidas Donskis, Virginijus Savukynas, Kornelijus Platelis, Rolandas Rastauskas, Audrius Siaurusevičius, Arūnas Peškaitis, Vaidas Jauniškis ir kiti.

Žinomas publicistas, eseistas, religijotyrininkas 45-erių G.Beresnevičius mirė sekmadienio naktį sostinės nakvynės namuose „Sala“, į kuriuos buvo atvežtas iš Sirvydo gatvės. Prieš vidurnaktį baro „Trečias brolis“ darbuotojai policijos prašė pagalbos nuraminti bare triukšmaujantį neblaivų vyrą.

Atvykus pareigūnams, jis jau buvo išėjęs į gatvę, kur buvo sulaikytas ir nuvežtas į T.Kostiuškos gatvėje esančius nakvynės namus. Po sulaikymo praėjus maždaug pusantros valandos jis mirė.

G.Beresnevičius nuo antradienio 16 valandos pašarvotas Vilniaus laidojimo biure Olandų gatvėje, trečiadienį popiet jį laidos Kauno Romainių kapinėse.