Per naktį iš ketvirtadienio į penktadienį sugedęs SAAB lėktuvo reguliatorius buvo pakeistas nauju, laineris išbandytas ir penktadienio rytą išskrido į pirmąjį po šio remonto reisą į Frankfurtą.

"Šįkart apsiėjome be užsienio specialistų pagalbos, nes gedimą rado vietiniai ekspertai. Paaiškėjo, kad kairysis SAAB variklis išsijungė pradėjus kristi propelerio apsukoms. Neišardytas agregatas bus perduotas gamintojams tirti", - Eltai sakė Civilinės aviacijos administracijos vadovas Alvydas Šumskas.

Nuo penktadienio jau skraido visi "Lietuvos avialinijų" (LAL) lėktuvai - trys "SAAB 2000", du "Boeing 737-200" bei vienas "Boeing 737-300", todėl savaitgaliui stabilizuoti oro bendrovės skrydžiai pagal tvarkaraščius. Numatoma, kad šeštadienį visi skrydžiai vyks pagal planą ir tik sekmadienį vėluos skrydis į Helsinkį.

Dėl dviejų SAAB gedimų pritrūkus lainerių, šią savaitę kai kuriuos skrydžius teko atidėti, keleiviams pasiūlyti kitus maršrutus numatytam kelionės tikslui pasiekti. Pavieniams reisams buvo naudojamas ir LAL antrinės bendrovės "Aviakompanija Lietuva" eksploatuojamas rusiškos gamybos lėktuvas JAK-40.

"Keleiviai elgėsi įvairiai - rinkosi kitus maršrutus, kai kurie atsisakė įsigytų bilietų. Šiuo metu atitinkama statistika yra apdorojama", - Eltai sakė LAL generalinis direktorius Vidas Žvinys. Jis patvirtino, kad dėl susidariusios situacijos aviakompanija tikriausiai patirs nuostolių, kurie atitiks keleivių elgsenos rezultatą.

Kadangi avialinijų bendrovės skrydžių tvarkaraštis yra intensyvus ir vis tiek trūksta dar vieno lėktuvo, padėtį iš esmės turėtų normalizuoti iš BBAM kompanijos pradedamas nuomoti "Boeing 737-300", kurio variklis penktadienį testuotas gamykloje. Įsitikinus, kad jis veikia nepriekaištingai, lėktuvas Vilnių turėtų pasiekti gegužės 24 dieną.

Neatmetama galimybė, kad beveik savaitei - nuo sekmadienio iki kito savaitgalio - avialinijos išsinuomos "Boeing 737-300" markės lėktuvą.

LAL yra didžiausia oro bendrovė Baltijos šalyse, jai priklauso 54 proc. Lietuvos oro rinkos. Dėl tvarkaraščių vykdymo šią savaitę bendrovė sunkumų patyrė sekmadienį sugedus iš Vilniaus į Stokholmą pakilusio SAAB lėktuvo dešiniajam hidrosiurbliui, antradienį kitas to paties tipo laineris avariniu būdu Vilniuje nusileido veikiant tik vienam varikliui.