Pasak generolo, taip pat bus tobulinama oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistema, atsisakant senų sovietinių radarų modernizavimo ir sutelkiant išteklių modernių trijų dimensijų radarų įsigijimui.

"Mūsų interesas - išlaikyti NATO oro policijos misiją kaip galima ilgiau, mažų mažiausiai iki 2018 metų. Jeigu misijos nebūtų, tiek Lietuva, tiek Baltijos valstybės turėtų pačios spręsti oro policijos problemą, turėtų galvoti apie naikintuvų įsigijimą", - interviu BNS sakė V.Tutkus.

Jo teigimu, jeigu Lietuvai tektų planuoti kovinių lėktuvų įsigijimą dabartiniame gynybos planavimo cikle, kuris baigiasi 2014 metais, smarkiai nukentėtų Lietuvos įsipareigojimų dėl gynybos pajėgų tikslų vykdymas, pirmiausia dėl sausumos pajėgų plėtros ir modernizavimo.

BNS žiniomis, sąjungininkams keturių mėnesių misija vidutiniškai kainuoja 6-7 milijonus litų.

"Siekdami, kad sąjungininkai kuo ilgiau čia liktų, norime maksimaliai palengvinti misijas mūsų partneriams, gerindami antžeminį aptarnavimą Zokniuose, kur numatyta įgyvendinti dar mažiausiai 19 projektų. Su kolegomis iš Latvijos ir Estijos sieksime iki per artimiausius porą metų parengti specialistus, kad galėtume iš Aljanso partnerių perimti kovinių orlaivių valdymą", - sakė V.Tutkus.

V.Tutkaus teigimu, Aljanso partneriams ketinama pasiūlyti naudotis neapkrauta Lietuvos oro erdve mokomiesiems skrydžiams, nes Vakarų Europoje oro eismo intensyvumas yra labai didelis. Anot kariuomenės vado, sąjungininkus gali sudominti galimybė Lietuvoje rengti naktinius skrydžius, šaudymus poligonuose.

Kariuomenės vado teigimu, nepaisant padažnėjusių atvejų, kai Rusijos ir Baltarusijos orlaiviai pažeidžia Lietuvos oro erdvę, jos stebėjimas ir kontrolė nuolat gerinama.

Jo teigimu, Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybė nusprendė nemodernizuoti sovietinių radarų "P-37", o nukreipti visus išteklius naujų radarų įsigijimui.

"Apsisprendėme nemesti nemažų pinigų į daiktus, kurie bus po kelerių metų visvien nurašyti. Situacija nėra bloga: senų dvimačių radarų signalas skaitmeninis, jie veikia, dirba trys nauji trijų dimensijų radarai, gauname duomenis iš civilių radarų. Tačiau turime pripažinti, kad padaryti dar ne visi darbai, įsigijimams trūksta lėšų", - sakė V.Tutkus.

Lietuva 2004 metais už 25 mln. eurų įsigijo tris modernius trimačius mobilius radarus "TRML-3D", kurios pagamino tarptautinė kompanija EADS (European Aeronautic Defence and Space Company). Po pernykščio incidento, kai į Lietuvą atklydo ir sudužo Rusijos naikintuvas "Su-27", KAM užsitikrino iš Vyriausybės ir Seimo papildomą finansavimą dar vienam radarui "TRML-3D" įsigyti. Per trejus metus tam numatoma išleisti 54 milijonus litų.

Šiaurės Atlanto Tarybos sankcionuotoje Baltijos oro policijos misijoje suplanuotos sąjungininkų rotacijos iki 2007 metų pabaigos.

Antradienį, rugpjūčio 1 dieną Zokniuose Turkijos kontingentą pakeis Ispanijos karo aviatoriai.Lietuvoje keturiems mėnesiams bus dislokuoti Ispanijos KOP aviatoriai su naikintuvais "Mirage". Ši sąjungininkų misija bus "jubiliejinė", dešimtoji, po NATO oro policijos operacijos pradžios Lietuvoje 2004 metų kovą.