Birželio 30 dieną priimtoje atskiroje nutartyje, kurioje konstatuojama, kad Visuotiniame teisėjų susirinkime V.Muntianas, kalbėdamas apie eksprezidento Rolando Pakso finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo teisės likti Lietuvoje bylą, pažeidė Konstituciją ir Teismų įstatymo nuostatas, nurodomos kelios Seimo pirmininko kalbos citatos.

Nutartyje nurodoma portale "Delfi" publikuota citata tiksliai atitinka V.Muntiano pasakytos kalbos žodžius: "Sunku net įsivaizduoti valstybę, kuri leistų užsienio piliečiui grasinti prezidentui ir likti nenubaustam ar bent likti neišsiųstam iš šalies, kurioje buvo grasinama".

Tačiau kita teismo nutartyje nurodoma V.Muntiano kalbos citata iš dienraščio "Respublika" birželio 30 dienos publikacijos yra netiksli: "Blogai, kad mūsų teismai išteisino eksprezidentą Rolandą Paksą. Gal dabar ir Jurijus Borisovas teismų sprendimu bus paliktas gyventi Lietuvoje".

Pastarųjų teiginių, kaip rodo žiniasklaidos turimas V.Muntiano kalbos teisėjų susirinkime garso įrašas, parlamento vadovas nesakė.

Administracinės teisės specialistai BNS aiškino, jog šiuo atveju teismo nutartyje, konstatuojančioje Seimo pirmininką pažeidus Konstituciją, remiamasi ir akcentuojamas pats nederamas Seimo vadovui faktas - kalba, kurią girdėjo ir daugelis teisėjų.

Nutartyje nurodomos Seimo pirmininko kalbos citatos iš žiniasklaidos esąs tik paties fakto atspindys, pateiktas visuomenei.

Atskiroji nutartis šiuo atveju, kai kurių teisininkų aiškinimu, buvęs prevencinio pobūdžio veiksmas, turint omenyje buvusią patirtį, kuomet dėl panašių tuometinio Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio kalbų eksparlamentaras Audrius Butkevičius Europos žmogaus teisių teisme laimėjo bylą prieš Lietuvą.

Vyriausiasis administracinis teismas nustatė, kad Seimo pirmininkas, viešai komentuodamas eksprezidento R.Pakso rėmėjo J.Borisovo išsiuntimo iš Lietuvos bylą, pažeidė Konstitucijos 109 straipsnio ir Lietuvos teismų įstatymo 3 straipsnio 3 dalies reikalavimus, numatančius teismų ir teisėjų nepriklausomumą.

Vyriausiojo administracinio teismo priimtoje atskiroje nutartyje dėl V.Muntiano pasisakymų, pažymima, kad J.Borisovo bylą nagrinėjantis teismas procesinį sprendimą priėmė "remdamasis tik teisiniais argumentais".

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas birželio pabaigoje paskelbė nutartį, kuria Rusijos piliečio, eksprezidento R.Pakso finansinio rėmėjo J.Borisovo byla dėl teisės gyventi Lietuvoje grąžinta nagrinėti pirmos instancijos teismui.

"Tačiau minėti aukšto valstybės pareigūno pasisakymai teismo proceso dalyviams bei kitiems visuomenės nariams galėjo sukelti abejonių, ar bylą nagrinėjančiam teismui nebuvo daromas neteisėtas spaudimas", - rašoma teismo nutartyje.

Savo ruožtu V.Muntianas teigia kalbėjęs apie tendencijas ir tikino vertinęs tik įsiteisėjusius teismų sprendimus.

Vyriausiajam administraciniam teismui savo nutartimi nustačius, kad parlamento vadovas savo pasisakymais pažeidė Konstituciją, V.Muntianui gresia nepasitikėjimo procedūra Seime.

Seimo opozicijos atstovų manymu, pagrindo nepasitikėjimui V.Muntianu inicijuoti esama, ir tai tikriausiai bus daroma rugsėjį prasidėjus Seimo rudens sesijai.