V.Tutkaus teigimu, šis Baltarusijos kariuomenės pareigūno vizitas yra nesusijęs su vienais ar kitais oro erdvės pažeidimais pasienyje. „Buvo aptartas bendradrbiavimas ir kai kurie ginčytini klausimai. Kalbėjomės apie užfiksuotus pažeidimus ir apie tai, kaip padaryti taip, kad tokių pažeidimų nebūtų“, - po susitikimo su O.Paferovu sakė V.Tutkus.

Anot jo, Lietuva šiemet užfiksavo du pažeidimus, kai Baltarusijos orlaiviai įskrido į Lietuvos teritoriją, o, anot Baltarusijos KOP vado, Baltarusijos pusė per šiuos metus užfiksavo 17 pažeidimų, iš kurių dauguma buvo oro balionų ir zondų skrydžiai.

„Garantuot arba įtikint, kad nei iš mūsų, nei iš Baltarusijos pusės nebus jokių pažeidimų yra labai sunku, nes skraidymai vyksta. O iš mūsų pusės yra lengvoji ir sunkiai sukontroliuojama privati aviacija. Mūsų lakūnai atsisako įsigyti atsakiklius, kurie apsunkina darbus“, - sakė V.Tutkus.

Anot O.Paferovo, bus siūloma priimti Lietuvoje ir Baltarusijoje galiosiančią instrukciją, kurioje būtų numatyta, kad apie pakilimą bet kokio orlaivio turėtų būti informuojamos tiek Baltarusijos, tiek Lietuvos žinybos.

„Tokie pranešimai ir mūsų pusei, ir jų pusei duodų galimybę sugriežtint kontrolę ir, jei įvyktų koks nors ginčitinas klausimas, mūsų ekspertai galėtų nedelsdami susitikti ir ginčą išspręsti“, - sakė V.Tutkus.

Jis įsitikinęs, kad siena su Baltarusija yra pankankamai saugi ir gerai stebima. V.Tuktaus teigimu, per susitikimą aptartos priemonės padės užtikrinti dar geresnį saugumą ir sumažinti galimų pažeidimų skaičių.

Baltarusijos KOP generolas leitenantas O.Paferovas, žurnalistų paklaustas, kaip atsitiko, kad į Lietuvos oro erdvę buvo pastebėti įskridę jo vadovaujamų pajėgų orlaiviai, sakė, kad jo vizitas į Lietuvą su tuo nesusiję. „Aš atvažiavau nei aiškintis, nei teisintis dėl į Lietuvą įskridusio mūsų lėktuvo arba atvirkščiai“, - sakė jis.

Tačiau vėliau paaiškino, kad Lietuvos pareigūnų užfiksuoti Baltarusijos sraigtasparnių oro erdvės pažeidimai tegali būti „vizualinė apgaulė“, nes jų esą nepatvirtina jokių radarų duomenys.

O.Paferovas Lietuvoje lankėsi Lietuvos KOP vado pulkininko Artūro Leitos kvietimu.

DELFI primena, kad buvo skelbta, jog liepos 10 dieną Lietuvos oro erdvę pažeidė Baltarusijos KOP sraigtasparnis "Mi-24", kuris apie 100 metrų įskrido į Lietuvos teritoriją Varėnos rajone. Šis incidentas tebetiriamas.

O.Paferovas sakė, kad šis straigtasparnis tikrino naujai Baltarusijos pusėje įrengtą naują radiolokacinį postą. Sraigtasparnis skraidė aplink ir šitaip buvo žiūrima, ar radarai reaguoja, tačiau orlaivis neįskrido į Lietuvos teritoriją.

Birželio 19 dieną Baltarusijos KOP sraigtasparnis "Mi-8" dukart per vieną dieną mažame aukštyje įskrido į Lietuvos teritorijos gilumą Lazdijų rajone. Dėl šio pažeidimo Baltarusijai išsiųsta Lietuvos URM diplomatinė nota, į kurią dar negauta atsakymo.