Pasak dienraščio "Lietuvos rytas", liepos 4 dieną vietos laikraštyje buvo išspausdintas skelbimas apie A.Juškausko įsakymu paskelbtą viešąjį konkursą eiti Varėnos rajono viešosios įstaigos Valkininkų vaikų sanatorijos "Pušelė" direktoriaus pareigas.

Pats A.Juškauskas be jokios konkurencijos ir laimėjo liepos 14 dieną įvykusį konkursą.

Vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys, reaguodamas į žiniasklaidoje paskelbtą informaciją, pavedė VRM sekretorei Rasai Noreikienei patikrinti A.Juškausko minėtų veiksmų teisėtumą.

Susidariusią situaciją nagrinėja VRM Viešojo administravimo departamentas ir Valstybės tarnybos departamentas prie VRM.

Analogišką prašymą ministras R.Šukys perdavė ir Sveikatos apsaugos ministrui Rimvydui Turčinskui.

"Kaip jis galėjo laimėti, jei net nežino apskrities viršininko administracijai pavaldžios įstaigos pavadinimo. Vaikų sanatorija "Pušelė" jau prieš penkerius metus reorganizuota į ligoninę. Aš pats būčiau dalyvavęs konkurse, bet apie jį nieko nežinojau", - pasipiktinęs kalbėjo laikinai šios gydymo įstaigos direktoriaus pareigas einantis Kęstutis Budėnas.

Pirmadienį rytą K.Budėnas buvo iškviestas į apskrities viršininko administraciją pas A.Juškauską, kuris jau daugiau kaip metus pavaduoja viršininką.

Čia apskrities sekretorius ir šio konkurso komisijos pirmininkas Romas Šukevičius lankytojui pranešė netikėtą žinią ir pristatė A.Juškauską kaip konkursą laimėjusį naują direktorių - būsimąjį viršininką.

"Netekau žado. Atsipeikėjęs pasakiau A.Juškauskui: "Labai negražiai ateinate". Jis išlaukė, kol baigsis ne tiktai konkursas, bet ir visi jam apskųsti numatyti terminai. "Pušelės" ligoninėje gydomi tuberkulioze susirgę vaikai iš šešių apskričių. Jei konkursas būtų paskelbtas nacionaliniame laikraštyje, dalyvių atsirastų ne tik iš Varėnos, bet ir kitų rajonų. Ligoninė dirba pelningai, kolektyvas tvirtas", - kalbėjo K.Budėnas.

Naujas Alytaus apskrities viršininkas, jei neras pažeidimų, privalės paskirti konkurso laimėtoją A.Juškauską vaikų ligoninės "Pušelė" vadovu, nors buvo skelbtas sanatorijos direktoriaus pareigų konkursas.

Komisijos pirmininkui R.Šukevičiui klaidingas įstaigos pavadinimas atrodo nereikšminga smulkmena, nes svarbus esą tik skelbimo turinys.

Alytaus apskrities viršininko administracija jau išgarsėjo praėjusių metų rugpjūčio mėnesį surengtu ligoninės direktoriaus konkursu, kurį irgi skelbė ir jam vadovavo pats A.Juškauskas.

Gegužės mėnesį Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija panaikino to konkurso rezultatus, nes nustatė, kad ligoninės steigėja jį rengdama pažeidė protingumo, sąžiningumo ir teisingumo principus.

Reaguodamas į žiniasklaidos skelbiamą informaciją, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas Algis Kašėta trečiadienį raštu kreipėsi į premjerą Gediminą Kirkilą. Parlamentaras prašo inicijuoti patikrinimą, ar birželio – liepos mėnesiais apskričių administracijų ir laikinosios Vyriausybės skelbti konkursai vienoms ar kitoms pareigybėms užimti atitiko įstatymų numatytą tvarką.

„Pastaruoju metu stebėjome nerimą keliančią tendenciją, kaip darbą baigiantys ministrai skubėjo į aukštus postus „sodinti saviškius”, kaip „šiltomis vietomis” rūpinosi kiti politikai, dėl permainų Vyriausybėje neteksiantys postų. Net neabejoju, jog panašių faktų bus nustatyta nemažai”, - sakė A.Kašėta.

Parlamentaras taip pat kreipėsi ir į sveikatos apsaugos ministrą Rimvydą Turčinską, prašydamas patikrinti, ar minėtas konkursas sanatorijos „Pušelė” direktoriaus pareigoms užimti neprasilenkė su įstatymų reikalavimais, ypač, ar jis iš tiesų buvo viešas. A.Kašėta ragina ministrą imtis priemonių, kad konkurso rezultatai būtų panaikinti, jeigu bus nustatyta pažeidimų.