"Šitas nutarimas įpareigoja Vyriausybę pasinaudoti ES pagalba, kad tas uždarymas nebūtų toks skausmingas", - sakė valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys Juozas Olekas.

Pažymėjęs, jog IAE I-ojo ir II-ojo blokų uždarymas turės "neigiamų socialinių ekonominių pasekmių dabarties visuomenei", Seimas įpareigojo Vyriausybę siekti, jog jų uždarymas būtų paremtas "esmine ilgalaike finansine ES parama".

Iki birželio pabaigos Vyriausybė yra įpareigota pateikti Seimui Nacionalinės energetikos strategijos pataisas dėl II-ojo bloko uždarymo terminų ir sąlygų.

Seimas nepritarė kai kurių parlamentarų siūlymui dokumente nustatyti konkrečią II-ojo bloko uždarymo datą, dėl kurios su ES turėtų derėtis Vyriausybė.

Tačiau nutarimo preambulėje yra įrašyta, jog "technologiškai pagrįstas Ignalinos atominės elektrinės II-jo bloko eksploatavimo nutraukimo terminas galėtų būti tarp 2009 ir 2015 metų".

"Tai būtų Lietuvos, kaip pirmaujančios kandidatės, pozicijų atsisakymas", - sakė V.Landsbergis, kalbėdamas apie kai kurių parlamentarų siūlymą pasipriešinti Europos Komisijos raginimui uždaryti II-ąjį bloką iki 2009 metų.

Nepriklausomos frakcijos seniūnas, buvęs ūkio ministras Eugenijus Maldeikis siūlė nustatyti 2015 metų terminą.

Vėlesnį negu 2009 metų II-ojo bloko uždarymo terminą siūlė ir Valstiečių bei Naujosios demokratijos frakcijos seniūnė Kazimiera Prunskienė.

"Jeigu Lietuva nenurodys vėlesnio intervalo, II-ąjį bloką ištiks toks pat likimas, kaip ir pirmąjį. Mūsų derybininkai atsiveš politine valia padiktuotą datą", - teigė ji.

Lietuva jau anksčiau yra įsipareigojusi I-ąjį IAE bloką uždaryti iki 2005 metų.

Siūlymą įrašyti konkrečią II-ojo bloko uždarymo datą pateikė ir valdančiosios daugumos atstovai.

"Mūsų politinis siūlymas Vyriausybei galėtų būti kategoriškesnis, pasakant ne anksčiau kaip 2017-ieji metai. Tai būtų ir technologiškai ir socialiai pagrįstas terminas", - teigė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Petras Papovas.

Mišriai parlamentarų grupei priklausantis Lietuvos liaudies sąjungos "Už teisingą Lietuvą" pirmininkas Julius Veselka siūlė nemainyti IAE į narystę ES.

"Ignalinos atominės elektrinės išlaikymas yra svarbesnis negu įstojimas į Europos Sąjungą", - teigė jis.

Nemažai laiko diskusijos dėl nutarimo sugaišę parlamentarai abejojo ne tik jo turiniu, bet reikalingumu.

Opozicinės Liberalų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis nutarimo projektą pavadino "nereikalingu literatūriniu kūriniu", o liberalas Algirdas Gricius diskusijas - "oro virpinimu".

"Tai yra paprastas popieriaus lapelis, kuriame nieko nepasakyta", - teigė liberalas.

"Po visa barokine kalba slepiasi tik tai, kad Seimas siūlo Vyriausybei derėtis, o ir taip tai gali daryti", - teigė Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius.

Tačiau konservatorius Vytautas Landsbergis pažymėjo, jog nutarimo atmetimas būtų davęs "neigiamą signalą" ES.

Lietuvos sprendimas dėl II-ojo bloko uždarymo datos susijęs su derybomis Energetikos sektoriuje.

Lietuva tikisi iki šių metų pabaigos baigti derybas visuose derybiniuose skyriuose ir nuo 2004 metų būti pasirengusia prisiimti narystės ES įsipareigojimus.