Kaip BNS pasakojo Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Zokniuose vadas pulkininkas leitenantas Audronis Navickas, planuojama, kad misijos perdavimo ceremonija įvyks rugpjūčio 1 dieną.

"Ši misija bus jau dešimtoji, todėl Lietuvos KOP gerai pasiruošusios priimti sąjungininkus, visos procedūros nušlifuotos", - sakė A.Navickas.

Ispanija į Lietuvą atsiųs 84 įvairių specialybių karius ir pilotus, kurie Lietuvos, Latvijos ir Estijos padangę saugos keturiais Prancūzijos bendrovės "Dassault" pagamintais naikintuvais "Mirage F-1". Lietuvoje tokio tipo viršgarsiniai naikintuvai tūps pirmą kartą.

Turkijos KOP kontingentas Baltijos oro erdvę saugojo amerikietiškais naikintuvais "F-16 Fighting Falcon". Lietuvoje NATO aviatoriai taip pat skraidė "F3 Tornado" iš Didžiosios Britanijos, "F-4 Phantom" iš Vokietijos, "MiG-29" iš Lenkijos.

Planuojama, kad jau pirmadienio vakarą Karmėlavos oro uoste prie Kauno leisis iš Ukrainos išnuomoti sunkieji transporto lėktuvai "An-124 Ruslan", kuriais bus atgabenta sunki ir didelių gabaritų įranga. Taip pat atskris pirmieji 40 Ispanijos KOP karių, kurie ruošis perimti misiją.

Zokniuose šiuo metu rekonstruojamas pagrindinis takas, todėl ypač dideli lėktuvai nukreipiami į kitus oro uostus. Planuojama, kad artėjant misijos perdavimo laikui, Zokniuose atsarginiame take leisis ispanų transportiniai "C-130 Hercules".

Ispanijos kariai gyvens neseniai rekonstruotame viešbutyje "Šiauliai".

2004 metais Lietuvai, Latvijai ir Estijai tapus NATO narėmis, Aljansas nusprendė Zoknių aviacijos bazėje dislokuoti lėktuvus ir kontingentus, kurie po kelis mėnesius saugo Baltijos šalių oro erdvę. Trijų mėnesių misijas jau įvykdė Belgijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Nyderlandų, Vokietijos, JAV, Lenkijos aviatoriai. Turkijos kontingentas buvo pirmasis, budėjęs ne tris, o keturis mėnesius, tokia trukmė išsilaikys ir ateityje. Planuojama, kad ispanus po 4 mėnesių pakeis belgai.