Vilniaus miesto savivaldybė, išnagrinėjusi šio įstatymo projektą, atkreipė dėmesį, kad jeigu Šilumos ūkio įstatymas ar poįstatyminiai aktai bus prievartiniai, dalis gyventojų, gaunančių kompensaciją už šilumą, nebeteks teisės į šią lengvatą, nes mėnesio mokestis už šilumą sumažės - jis bus padalytas ir šiltajam metų laikotarpiui, antradienį pranešė Vilniaus savivaldybė.

Naujajame Šilumos ūkio įstatymo projekte numatoma įvesti dvinarį mokestį už šildymą - viena jo dalis būtų pastovi, kita - kintama. Pastoviąją dalią, arba abonentinį mokestį, gyventojai mokėtų visus metus, o abi dalis - tik šildymo sezono metu. Vyriausybės pareigūnai teigia, jog gyventojų išlaidos šildymui dėl to neturėtų padidėti.

A.Zuoko teigimu, įvedus abonentinį mokestį, socialiai remtini žmonės žiemą gautų mažesnes nei iki šiol pašalpas šildymo išlaidoms padengti, o šiltuoju metu šildymo išlaidos išvis nebūtų kompensuojamos. Todėl, Vilniaus mero nuomone, šiems žmonėms mokestis už šilumą realiai padidės.

"Jeigu Seimas pritars šiam projektui, socialiai remtini gyventojai praras galimybę gauti valstybės kompensacijas ir taps finansiškai nepajėgūs mokėti už šildymą", - sakė A.Zuokas.

Vilniaus meras taip pat pareiškė manąs, jog demokratinės valstybės gyventojai turi patys pasirinkti jiems patogesnį mokėjimo variantą - vienanarį ar dvinarį mokestį už šildymą.

Šilumos ūkio įstatymo projektui praėjusią savaitę pritarė Vyriausybė, įstatymas įsigalios, jei bus priimtas Seime.