Atšilus orams gamta pakoregavo žmonių planus - jau savaitę į Palangą, Klaipėdą ir Nidą plūsta ankstyvi poilsiautojai. Gegužės pradžioje atvykę prie jūros praleisti savaitgalio žmonės pasigedo pramogų ir veikiančių kavinių. Dabar pastarosios jau veikia, tačiau paplūdimiuose nėra persirengimo kabinų (Lė žurnalistai matė tik vieną). Niekas nesiūlo pramogų vaikams.

Jono Basanavičiaus gatvėje Palangoje jau atidarytos beveik visos lauko kavinės, tačiau poilsiautojai nesustodami traukia prie jūros. Pavieniai prekeiviai šen bei ten siūlo spragintų kukurūzų, ledų, rūkytų žuvų (kainuojančių nuo 6 litų už karšį iki 150 litų už kilogramą ungurio).

Pajūrio verslininkai tvirtina nesitikėję, kad gegužės pradžioje atšilę orai laikysis ilgai, todėl ir neskubėjo pirmą karštą savaitgalį atidaryti lauko kavinių.

Anot jų, kavinę parengti vasaros sezonui atima daug laiko ir brangiai kainuoja, tad tikimasi, kad poilsiautojai lankysis ne kartą per savaitę, o nuolat. Kai kurie kavinių Basanavičiaus gatvėje savininkai savo įstaigų dar neatidarė, bet tokių žmonių beliko vos keli.

Vasaros prekyba meno kūriniais, paplūdimio reikmenimis, gintaro dirbiniais ypač aktyvi Palangos centre, prie bažnyčios, nors patentas vienam asmeniui per mėnesį kainuoja iki 6 tūkstančių litų. Prekybininkai sako, jog mokestis valdžiai esąs per didelis, tačiau geri orai ir poilsiautojų antplūdis nuostolius atperka.

"Gegužę kainos Palangoje tikrai nėra per didelės, - įsitikinusi palangiškė Vida. - Tai įrodo ir didelis atvykusiųjų aktyvumas perkant suvenyrus. Beveik kiekvienas prie gintaro dirbinių priėjęs žmogus net nemąstydamas kloja už pakabuką nuo lito iki penkių". Brangesnių suvenyrų žmonės neperka, tačiau ir dėl kainos nesidera.

Palangoje vasarą veikia per 100 viešbučių ir poilsio namų. Turizmo ir informacijos centro vadovė Ala Valužienė sako, jog, nepaisant netikėtai atšilusio oro, oficialiai vasaros sezonas prasidės tik antrąjį birželio savaitgalį, tada pradės didėti ir visų paslaugų kainos.

Kol kas įvairių kategorijų viešbučiuose ir poilsio namuose atvykėliai gali rinktis kambarius, vienam asmeniui kainuojančius nuo 30 iki 800 litų. "Kuo daugiau poilsiautojų atvyksta, tuo sunkiau išsinuomoti kambarį viešbutyje, - sako Valužienė. - Tad žmonėms, planuojantiems vasarą ilsėtis Palangoje, rekomenduojama nakvynę užsisakyti iš anksto."

Privačiame sektoriuje išsimiegoti atskiroje lovoje ir nusiprausti po dušu siūloma už 10-15 litų žmogui. Kuo daugiau poilsiautojų atvyks vasaroti, tuo sunkiau bus gauti geresnę nakvynę. Beje, nors sezonas dar neprasidėjo, palangiškiai pastebėjo, jog lietuviai prie jūros atvyksta savaitgaliui, jiems tinka ir privatininkų teikiama pigesnė nakvynė.

Užsieniečiams - kaimynams iš Rusijos, Latvijos, Estijos, Skandinavijos ir vokiečiams (kurių Palangoje jau dabar poilsiauja labai daug) - tinka ne bet kokie viešbučiai. Jie, anot vietos verslininkų, renkasi tik aukštos klasės įstaigas.

Pasak Valužienės, pernai vasara nelepino geru oru, tačiau turistų srautas iš užsienio padidėjo 20 procentų. Pagal iš anksto sudarytas sutartis su įvairiomis turizmo bendrovėmis šią vasarą Palangoje planuojama pr Šimti dar 15 procentų daugiau turistų ir poilsiautojų. Ypač atkuto Rusijos gyventojai - jie iš anksto pasirūpino gyvenamąja vieta Palangoje.