"Baudžiamoji byla toliau tiriama, tyrimas bus atliktas greitai ir nešališkai, ir jokie vieši laiškai tyrimui jokios įtakos neturi", - sakė G.Jasaitis.

Generalinio prokuroro pavaduotojas V.Uspaskicho pareiškimus prilygino JAV kalėjime įkalinto ir ekstradicijos laukiančio koncerno EBSW vadovo Gintaro Petriko bandymams įrodyti, kad yra nekaltai persekiojamas Lietuvos teisėsaugininkų.

"Panašiai veikia ir Petrikas, panašus stilius jaučiasi ir iš pono Uspaskicho" - sakė prokuroras.

Jau du mėnesius iš Rusijos negrįžtantis V.Uspaskichas savaitgalį Lietuvos dienraščiams išplatintame laiške pareiškė nepasitikintis Lietuvos teisėsauga bei reikalauja, kad jo apklausą vykdytų kitų šalių teisėsauga.

"Aš nepasitikiu Lietuvos teisėsauga. Nepasitikiu valdžios objektyvumu ir sąžiningumu. Ir šiam nepasitikėjimui pagrįsti turiu faktų. Todėl noriu, kad mano apklausa vyktų ne Lietuvoje, o kur nors kitur, dalyvaujant tarptautinėms ir kitų valstybių teisės institucijoms, žiniasklaidai ir žmogaus teises ginančioms organizacijoms", - rašo V.Uspaskichas.

Anot V.Uspaskicho, iš gimtosios Rusijos į Lietuvą jis negrįžta todėl, kad "tai yra vienintelė galimybė įtraukti į šį procesą tarptautines organizacijas, taip išsaugoti partiją, partijos garbę ir visus, kurie įvardinti įtariamaisiais".

DP finansinę veiklą tiriantys Generalinės prokuratūros pareigūnai prisipažino niekaip negalintys susisiekti su V.Uspaskichu, jis ignoravo ir šaukimą atvykti į apklausą. Tokį jo elgesį prokurorai vertina kaip slapstymąsi nuo teisėsaugos.

G.Jasaitis teigė negalįs atskleisti, kokių Baudžiamojo proceso kodekse numatytų veiksmų bus imtasi, siekiant apklausti V.Uspaschiką. Procese numatyta, kad asmuo į apklausą gali būti kviečiamas telefonu, šaukimu arba skelbiama jo paieška, ir jis parvežamas į savo šalį. Taip pat gali būti siunčiamas teisinės pagalbos prašymas užsienio šalies, kurioje yra asmuo, teisėsaugai ir asmuo apklausiamas užsienyje.

"Gali būti apklausiamas mūsų pareigūnų akivaizdoje, gali tai padaryti ir užsienio pareigūnai", - Baudžiamojo proceso kodekso nuostatas aiškino G.Jasaitis.

Neoficialiomis žiniomis, prokurorai yra aptikę DP "juodąją buhalteriją", kurioje atsispindi nelegalūs mokėjimai ne tik šios partijos nariams, bet esą ir kai kurių kitų partijų parlamentarams.

Tirdami DP finansinę veiklą, prokurorai kaip įtariamuosius apklausė tris DP narius, atliko kratas partijos būstinėje, V.Uspaskicho namuose, paėmė kompiuterius. Liudytojų parodymus davė keletas Darbo partijos parlamentarų, tarp jų - laikinoji partijos lyderė Loreta Graužinienė, Seimo pirmininkas, nuo DP atskilusios Pilietinės demokratijos partijos vadovas Viktoras Muntianas.

Darbo partijos įkūrėjas V.Uspaskichas jau beveik du mėnesius negrįžta iš Rusijos, birželio pabaigoje, DP pateikus įtarimus kaip juridiniam asmeniui, jis nusprendė atsistatydinti iš DP pirmininkų.

Darbo partija įtariama neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ir turtą pateikimu, siekiant išvengti mokesčių, bei apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Už tai juridiniam asmeniui gali būti skiriama bauda, gali būti taikomas veiklos apribojimas arba veiklos sustabdymas. Sankcijos partijos gali būti taikomos ir pateikus įtarimus baudžiamojoje byloje.