Įstaigos tarnautojai ir jų šeimos nariai gali apsistoti Molėtų rajone, Druskininkuose ir Palangoje. L.T. žurnalistai aplankė Molėtų rajone esančią poilsiavietę, tačiau ten sutikti poilsiautojai buvo nekalbūs.

Kainos juokingos

Išvaizdžiose trobelėse teisę apsistoti turi visi centrinio šalies banko tarnautojai ir jų šeimų nariai. Kambarys parai kainuoja nuo 31 iki 62 litų. Norint apsistoti panašioje sodyboje tame pačiame Molėtų rajone tektų mokėti nuo šimto iki tūkstančio litų ir daugiau.

Bankininkai ir jų šeimos nariai gauna patalynę, gali naudotis virtuvėlėmis, kuriose yra reikalingi indai maisto gamybai. Poilsiautojams siūlomas aktyvus poilsis – plaukiojimas valtimis, vandens dviračiais, lauko tenisas. Papildomai sumokėjus, galima pasikaitinti pirtelėje.

Patogi priedanga

Šįmet pailsėti minėtoje sodyboje jau spėjo beveik tūkstantis banko darbuotojų ir jų šeimų narių. Tačiau valdiška įstaiga griežtai paneigė, kad pastatai prie ežerų yra poilsinės.

„Lietuvos bankas neturi tik poilsiui skirtų pastatų. Yra LB darbuotojų tobulinimosi ir sveikatingumo centras su objektais“, – paaiškino LB atstovas spaudai Mindaugas Milieška. Kalbintas banko darbuotojas nuolat pabrėždavo, kad namai vaizdingose vietovėse ne poilsinės, o tobulinimosi ir sveikatingumo centrai.

„Čia organizuojami banko tarnautojų mokymo seminarai, įvairūs susitikimai, taip pat ir tarptautiniai. Turėti juos apsimoka, nes nereikia specialiai nuomoti patalpų seminarams rengti kur nors kitur“, – paaiškino atstovas spaudai ir pridūrė, kad ir kitose šalyse centriniai bankai turi tokius centrus.

Nuostolingi centrai

Nors bankas oficialiai aiškino, kad tokie mokymo centrai gamtoje jiems būtini, tačiau visai neaišku, kaip jie gali būti būtini, jei yra nuostolingi.

„Praėjusiais metais iš centrų Palangoje, Molėtų rajone ir Druskininkuose uždirbta 150 tūkstančių litų“, – aiškino M.Milieška. O štai jų priežiūrai išleista 210 tūkstančių.

Kasmet mokesčių mokėtojų pinigai švaistomi mokesčiams už elektrą, patalpų valymą, šiukšlių išvežimą ir kitus darbus bei paslaugas. O kur dar beveik 60 tūkstančių litų pastatų prižiūrėtojų algoms bei beveik 20 tūkstančių įmokų draudėjui. Ir taip kasmet.

Neatsisakys!

Banko atstovai patikino, kad mokymo ir sveikatingumo centrų atsisakyti neplanuoja. „LB prieš 15 metų išsinuomojo žemę prie Lakajų ežero. Du namus ten nusipirkom, keturis pastatėm“, – pasakojo valdiškos įstaigos darbuotojai.

Žemę bankas išsinuomojo 99 metams ir klausimo atsisakyti mokymo centrų nė nesvarsto. Prie įvažiavimo į sodybą net pakabintas užrašas „Privati valda“. „Čia ne mes pakabinom. Žemė ne mūsų, tai jos savininkai ir pasikabino tą lentą“, – tikino LB Viešųjų ryšių skyrius.

Kiek kainuoja Lietuvos banko poilsiavietės:

Molėtų rajone – 0,75 mln. litų

Druskininkuose – 1,47 mln. litų

Palangoje – 4,05 mln. lt

Iš viso: 6,27 mln. lt

Andrius Kubilius, Seimo narys:

„Mano vaikystės vasaros prabėgdavo būtent toje vietoje, kur dabar įsikūrė Lietuvos banko poilsiavietės. Prisiminimai – kuo puikiausi. Noro sugrįžti ten nėra, bet manau, kad valstybiniam bankui derėtų atsisakyti tokių privilegijų už mokesčių mokėtojų pinigus. Aš dar pavasarį bandžiau Seime siūlyti įstatymą, kad tokios privilegijos valdiškose įstaigose būtų uždraustos. Deja, likau nesuprastas ir neišgirstas. Žinoma, bandysiu dar kartą siūlyti, bet manau, kad šansų – mažai. Visi labai jau priprato prie privilegijų už mūsų visų pinigus“.