Komisijos pirmininkas Algis Rimas tikisi, kad tokia improvizuota apklausa nepakenks G.Petriko ekstradicijai, nors apie tai jau įspėjo Generalinės prokuratūros vadovybė.

Planuojamo siųsti pirmojo laiško turinys bus paviešintas artimiausiame posėdyje kitą antradienį. Anot A.Rimo , bendravimas su buvusiu EBSW prezidentu vyks etapais: pirmiausia G.Petriko bus klausiama, ar jam priimtinas atviras susirašinėjimas, ar jis sutinka pakomentuoti Lietuvos žiniasklaidai atskleistus faktus ir kitą komisijai rūpimą informaciją.

Tik vėliau žadama G.Petriko teirautis apie jo santykius su buvusiais ir esamais aukštais pareigūnais, jiems neva mokėtus pinigus.

Prokurorai neprieštaravo, kad Seimo komisija apklaustų buvusį koncerno vadovą raštu, tačiau neprocesinės apklausos metu gauti atsakymai negalėtų būti naudojami baudžiamosiose bylose. Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis yra įspėjęs, kad toks komisijos bendravimas su JAV kalėjime esančiu buvusiu verslininku gali turėti neigiamos įtakos jo ekstradicijos procesui. Pasak A.Rimo, „taip kategoriškai neturėtume formuluoti".

Tačiau parlamentaras patikino, kad visi klausimai G.Petrikui bus derinami su Generaline prokuratūra.

Klausimus komisijos nariai suformulavo remdamiesi žiniasklaidoje pasirodžiusia informacija apie G.Petriko vadovauto koncerno ryšius su aukštais tuometiniais ir iki šiol dirbančiais valstybės pareigūnais.

Parlamentarus domina buvusio EBSW prezidento pareiškimai apie buvusiems ir esamiems aukštiems pareigūnams mokėtus pinigus ir tai, ar jis gali savo žodžius pagrįsti dokumentais.

G.Petrikas dienraščiui „Lietuvos rytas" yra pareiškęs, jog asmeniškai davė pinigų tuometiniam šalies prezidentui Algirdui Brazauskui, premjerui Adolfui Šleževičiui ir tuometiniam Finansų ministerijos pareigūnui, dabar – Lietuvos banko vadovui Reinoldijui Šarkinui, o koncernui „netarnavusiam" tuometiniam Lietuvos banko pirmininkui Romualdui Visokavičiui inicijavo baudžiamają bylą.

Anot G.Petriko, tuometinis finansų ministro pavaduotojas R.Šarkinas buvo etatinis jo vadovaujamo koncerno darbuotojas ir Valstybinio komercinio banko akcininkų susirinkimuose atstovavo valstybei priklausančioms banko akcijoms.

Pats R.Šarkinas tokius žodžius paneigė.

JAV Kalifornijos valstijos centrinės apygardos teismas kovą nusprendė išduoti Lietuvai šiuo metu už Atlanto kalinamą G.Petriką, tačiau jis šį sprendimą apskundė.

G.Petriką Federalinių tyrimų biuro pareigūnai sulaikė 2004 metų pavasarį. Septynerius metus nuo teisėsaugos slapstęsis verslininkas kaltinamas iššvaistęs EBSW koncerno turtą ir pasisavinęs apie 80 mln. Lietuvos gyventojų indėlių.

Kiek laiko bus nagrinėjamas G.Petriko apeliacinis skundas, prokurorai neprognozuoja, nes JAV įstatymai nenumato terminų, per kuriuos turi būti išnagrinėtas toks skundas.