"Turbogeneratorius išsijungė trečiadienį 20.17 val., suveikus bloko signalizacijai. Komisija šiuo metu aiškinasi, ar tai įvyko dėl personalo, ar dėl įrangos klaidos", - BNS sakė Ignalinos AE direktorius Viktoras Ševaldinas.

Pasak jo, generatorius šiuo metu jau įjungtas ir maždaug per dvi valandas tikimasi jį įjungti į tinklą: "Viskas veikia normaliai, ir tikimės, kad iki šios dienos pabaigos reaktorius vėl veiks visa galia".

Ignalinos AE technikos direktorius Genadijus Negrivoda pranešė, kad turbina dėl generatoriaus apsaugos grandinių gedimo išsijungė automatiškai. Ketvirtadienį 2.29 val., pašalinus gedimą, ji buvo įjungta į tinklą, tačiau netrukus po to dėl padidėjusios vibracijos buvo sustabdyta.

Reaktorius dėl incidento nebuvo išjungtas ir ketvirtadienio rytą veikė 750 megavatų galia.

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) viršininko pavaduotojas Kazys Žilys BNS teigė, jog incidentas nesusijęs su branduoline energetika - jis įvyko dėl elektros grandies klaidos. Jis patikino, kad jokio pavojaus dėl to nėra.

Radiacijos lygis dėl incidento elektrinėje nepakito.

Lietuva, iki šiol eksportavusi elektros energiją (apie 200 megavatų galios), nuo trečiadienio vakaro ją importuoja iš Rusijos, nes, pasak "Lietuvos energijos" generalinio direktoriaus Rymanto Juozaičio, tai apie 50 proc. pigiau nei pirkti elektrą iš Elektrėnuose esančios Lietuvos šiluminės elektrinės, kuri taip pat pradėjo veikti kiek didesne galia.

R.Juozaitis BNS pranešė, kad iš Rusijos ketvirtadienio rytą importuojama 309 megavatų galios elektros energija, iš Ignalinos AE perkama 580 megavatų, iš Lietuvos elektrinės - 116 megavatų, iš Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės - 198 megavatų galios elektros.