"Rusijos diplomatai išreiškė apgailestavimą dėl šio įvykio ir teigė, kad incidentas įvyko dėl techninių priežasčių", - BNS sakė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė.

Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) tyrimas nustatė, kad Rusijos KOP naikintuvas "Su-27" pažeidė Lietuvos oro erdvę, iš Kaliningrado srities įskridęs į Pagėgių savivaldybės teritoriją maždaug 3 kilometrus ir joje išbuvęs maždaug minutę.

Šį pažeidimą užfiksavo Lietuvos KOP Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos radarai. Tyrimas parodė, kad šio pažeidimo metu visos Lietuvos karinės žinybos suveikė sklandžiai, pagal nustatytas procedūras.

Liepos 10 dieną Lietuvos oro erdvę pažeidė Baltarusijos KOP sraigtasparnis "Mi-24", kuris apie 100 metrų įskrido į Lietuvos teritoriją Varėnos rajone.

Praėjusią savaitę Lietuvos URM įteikė notą Baltarusijai, reikalaudama pasiaiškinti dėl kito pažeidimo - birželio 19 dieną įvykusio incidento, kai Baltarusijos KOP sraigtasparnis "Mi-8" dukart per vieną dieną mažame aukštyje įskrido į Lietuvos teritorijos gilumą. Atsakymo į šią notą dar negauta.

Pernai rudenį į Lietuvą, kaip nustatyta, dėl antžeminių tarnybų ir piloto Valerijaus Trojanovo padarytų klaidų, atklydo ir sudužo raketomis ginkluotas Rusijos naikintuvas "Su-27".