"Tyrimo komisija nustatė, kad birželio 29 dieną Rusijos KOP naikintuvas "Su-27" pažeidė Lietuvos oro erdvę, įskridęs į mūsų šalį maždaug 3 kilometrus, joje išbuvo maždaug minutę", - BNS pirmadienį sakė A.Leita.

Jo teigimu, šį pažeidimą užfiksavo Lietuvos KOP Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos radarai. Pasak vado, tyrimas parodė, kad šio pažeidimo metu visos Lietuvos karinės žinybos suveikė sklandžiai, pagal nustatytas procedūras.

Išsamiau KOP vadas nekomentavo, motyvuodamas, kad tyrimo išvados yra įslaptintos. Tyrėjų parengtas išvadas patvirtino laikinasis krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas, toliau jos bus išsiųstos į Užsienio reikalų ministeriją.

Artimiausiomis dienomis galima tikėtis Lietuvos diplomatų veiksmų Rusijos atžvilgiu. Pagal galiojančią praktiką dėl oro erdvės pažeidimų Lietuvos diplomatai valstybei pažeidėjai gali įteikti notą.

Praėjusią savaitę Lietuvos URM įteikė notą Baltarusijai, reikalaudama pasiaiškinti dėl birželio 19 dieną įvykusio incidento, kai Baltarusijos KOP sraigtasparnis "Mi-8" dukart per vieną dieną mažame aukštyje įskrido į Lietuvos teritorijos gilumą. Šio skrydžio Lietuvos radarai neužfiksavo, tačiau pastebėjo ir KOP pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai.

Kaip BNS pirmadienį sakė Lietuvos URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė, atsakymo į šią notą dar negauta.

Birželio 29 dieną Kaliningrado srityje vyko Rusijos KOP treniruotė, kurioje dalyvavo dešimt orlaivių. Rusijos Baltijos laivyno atstovai teigė, kad treniruotės metu Rusijos lėktuvai "nesiartino prie Lietuvos oro sienų arčiau nei per tris kilometrus".

Pernai rudenį į Lietuvą, kaip tuomet skelbta - dėl piloto klaidos, atklydo ir sudužo raketomis ginkluotas Rusijos naikintuvas "Su-27".