Lietuva valstybės valdymui ir valstybės tarnybai skiria apie 10 proc. savo išlaidų.

Kaip rodo apklausa, tik 15 proc. apklaustųjų Lietuvos gyventojų yra patenkinti valdininkų, su kuriais dažniausiai susiduria, darbu.

Maža to, gyventojų nusivylimas didėja: praktiškai nebėra žmonių, kurie mano, kad mūsų valstybė valdoma gerai. Taip mano tik 4,4 proc. apklaustųjų. Tuo tarpu manančiųjų, jog valdoma prastai, gerokai daugiau nei pusė.

Vis dėlto, Valstybės dienos proga savairtaštis antrą kartą rinko ir pagarsino pažangiausias valstybės institucijas. Šiemet jomis tapo Finansų, Krašto apsaugos ir Socialinės apsaugos bei darbo ministerijos. Geriausiu valstybės tarnautoju išrinktas Finansų ministerijos sekretorius Edmundas Žilevičius.

Pirmajame geriausių valdininkų dešimtuke taip pat minėti: Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valstybės sekretorius Rimantas Kairelis, Valstybės kontrolės vadovė Rasa Budbergytė, Ūkio ministerijos valstybės sekretorius Gediminas Miškinis, Žemės ūkio ministerijos sekretorė Dalia Miniataitė, Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Algimantas Rimkūnas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas, Finansų ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė, Teisingumo ministerijos valstybės sekretorius Paulius Koverovas ir Krašto apsaugos ministerijos valstybės sekretorius Valdemaras Sarapinas.

Geriausią valdininką ir valstybės instituciją išrinkti buvo paprašyta 150 valdininkų, kurie eina aukštas pareigas visose Lietuvoje veikiančiose valstybės institucijose (respondentai negalėjo rinkti savęs ir savo atstovaujamos institucijos).

Į anketos klausimus atsakė 111 valstybės tarnautojų iš 147.

Per metus gerokai sumažėjo teigiamų Lietuvos banko vertinimų - nuo 41 iki 15, Lietuvos bankas nukrito iš pirmos į penktą vietą. Tam, matyt, įtakos turėjo nepavykęs euro įvedimo Lietuvoje projektas.

Mažiau teigiamų atsiliepimų sulaukė ir Užsienio reikalų ministerija, Vyriausybės aparatas, ypač Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas. Pastarasis iš 9-os vietos nukrito net į 81-ą, nes pernai surinko devynis, o šiemet 0 balsų - pernai šiame departamente kilo korupcijos skandalas.

Kai kurios institucijos šoktelėjo aukštyn: Valstybinė mokesčių inspekcija iš 14-os į 7-ą, "Sodra" - iš 8-os į 4-ą, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba - iš 17-os į 10-ą, o Vyriausioji rinkimų komisija iš 20-os į 12-ą vietą.