Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija tokį savivaldybės sprendimą apskundė teismui, motyvuodama, kad, jų manymu, leidimas prieštarauja Saugomų teritorijų įstatymo, Teritorijų planavimo įstatymo nuostatoms, Trakų istorinio nacionalinio parko planavimo schemos sprendimams ir parko nuostatų reikalavimams.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi administracinę bylą, priėmė nutarimą, kad Trakų istoriniame nacionaliniame parke esančiam žemės sklypui, kuriam savivaldybės taryba leido rengti detalųjį planą golfo laukų įrengimui, yra įstatymais ir poįstatyminiais aktais nustatyti specialūs jo saugojimo, tvarkymo bei priežiūros reikalavimai.

TINP teisininkės Indrės Pranskevičiūtės teigimu, tokio teismo sprendimo priežastys akivaizdžios: „Toje teritorijoje yra net 6 augalų ir 8 gyvūnų, įtrauktų į raudonąją knygą, rūšys, „Apušė” – valstybinės reikšmės ežeras, įvairūs gruntiniai vandenys”.

Savivaldybės sprendimas pažeidžia LR saugomų teritorijų įstatymo nustatytus draudimus: keisti reljefo formą, naikinti ir keisti istoriškai susiformavusio kultūrinio kraštovaizdžio pobūdžio, urbanistinių jo elementų ir kitų saugomų kompleksų ir objektų vertės požymius, prieštarauja TINP nuostatuose nurodytiems uždaviniams.

Nuo 2005 m. lapkričio mėnesio buvo 4 panašūs atvejai, kai TNIP direkcija kreipėsi į teismą dėl pasikėsinimų į parko teritoriją, vis dėlto nesitikima, kad TINP priimami palankūs teismo sprendimai sumažins norinčiųjų vykdyti veiklą šioje teritorijoje skaičių.

Pasak I.Pranskevičiūtės, tiek kaimo turizmo plėtros, tiek rekreacijos vietų kūrimasis yra teigiamai vertintinas, tačiau tam pasirinkti plotai turėtų būti už parko ribų, ne tokioje vertingoje vietoje.

TINP direkcija baiminasi, kad dar ne laikas džiaugtis pasiekta pergale, kol apeliacijos terminas nepasibaigęs.

Nepaisant fakto, kad Trakų rajono savivaldybės taryba, priimdama sprendimą nesivadovavo specialiuoju planavimo dokumentu – TINP planavimo schema bei kitais tai reglamentuojančiais įstatymais ar poįstatyminiais teisės aktais, kuriais privalėjo vadovautis, meras Vytautas Petkevičius tvirtina, jog bus kreiptasi į Vyriausiąjį administracinį teismą. „Jei apeliacija bus atmesta, planuojama spaudos konferencija, kurioje visuomenei bus pristatytas šis klausimas. Šiuo metu ta teritorija yra apleista, netinkama rekreacijai”, – TINP direkcijos argumentams oponavo V.Petkevičius. Pasak jo, stengiamasi dėl viešo intereso – turizmo infrastruktūros plėtros, o daugiau Trakų rajone tinkamos vietos, reljefo bei reikiamo ploto golfo laukams nėra.

Kol abi pusės deklaruoja lyg ir suderinamus tikslus – gamtos išsaugojimo ir jos pritaikymo viešam naudojimui, belieka laukti apeliacijos ir Vyriausiojo administracinio teismo sprendimo, nulemsiančio TINP likimą: visus pasikeitimus matyti tik detaliuosiuose planuose arba ilgainiui tiek vietinius gyventojus, tiek turistus vilioti golfo teikiamais malonumais.